Tekst objavljen: 21.10.2015 10:54        


Bruto domaći proizvod Srbije u drugom tromosečju 2015. povećan je za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, prevashodno zbog rasta građevinske industrije i većeg broja izdatih građevinskih dozvola, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozivajući se na najnovije podatke Ministarstva finansija. 

Rast građevinarstva podigao BDP za jedan odsto

"Ponosna sam na ove rezultate koji dokazuju da smo i te kako bili u pravu kad smo rekli da će novi zakon o planiranju i izgradnji konačno stvoriti uslove za pokretanje građevinarstva i otvaranje novih radnih mesta", izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako kaže, to je dokaz da su izdavanje građevinskih dozvola za najviše 28 dana, kao i elektronske građevinske dozvole koje ministarstvo uvodi od 1. januara, motor razvoja srpskog građevinarstva, ali i čitave srpske privrede.

Građevinarstvo je zabeležilo rast od 12,6 odsto, najviše od svih sektora privrede, dok je broj izdatih građevinskih dozvola povećan za 23 odsto.

Ukupna vrednost izgrađenih građevinskh radova povećana je 22,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Povećan je i broj novih radnih mesta u građevinastvu za 3,8 odsto, a samo proizvodnja cementa, ključne sirovine u građevinastvu veća je za 12,4 odsto, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Ministarstvo građevinarstva, saobra građevinarstvo bdp sbrije građevinske dozvole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana