Tekst objavljen: 24.02.2015 12:37        


Bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke u četvrtom tromesečju 2014. godine povećan je 0,7 odsto, u poređenju sa prethodnim kvartalom, pokazuju konačni podaci Federalne agencije za statistiku, Destatis. Tempo rasta nemačke privrede u trećem kvartalu prošle godne bio je 0,1 odsto.

Rast nemačke ekonomije ubrzan 0,7 odsto

Rezultati su u skladu sa preliminarnom procenom analitičara u anketi agencije Blumberg.

Rast BDP od oktobra do decembra prošle godine u odnosu na isti period 2013. godine, korigovan prema broju radnih dana, bio je 1,4 odsto, što takođe odgovara proceni stručnjaka.

Snažan efekat sniženja cena nafte i slabljenje kursa evra i dalje će imati pozitivan uticaj na nemačku privredu. "Ovih dana je teško neosećati opravdani optimizam u pogledu Nemačke", rekao je ekonomista Unikredita u Minhenu Adreas Rees.

Potrošnja u Nemačkoj je u četvrtom kvartalu prošle godine povećana 0,8 odsto, a ne 0,7 odsto, kako je ranije objavljeno. Državni rashodi su povećani 0,2 odsto, dok je ranije govoreno o rastu od 0,6 odsto. Revidirani podaci u celini odgovaraju očekivanjima tržišta.

Investicije u izgradnju skočile su 2,1 odsto, umesto ranije objavljenog pada od 0,3 odsto. Stručnjaci su očekivali rast tog pokazatelja od jedan odsto. Ukupan obim kapitalnih investicija povećan je u prethodnom tromesečju 1,2 odsto, u odnosu na prethodna tri meseca.

Izvoz iz Nemačke povećan je u periodu oktobar-decembar 1,3 odsto, a uvoz u zemlju jedan odsto. Tempo rasta oba pokazatelja bio je slabiji od ranije objavljenog nivoa.

Potrošački sektor u četvrtom kvartalu rastu BDP doprineo je sa 0,4 procentna poena, neto trgovina sa 0,2 procentna poena, isto kao i kapitalne investicije. Promene u robno-materijalnim rezervama pogoršale su dinamiku BDP 0,2 procentna poena.

Tempo rasta nemačke privrede u 2014. godini, prema ažuriranim podacima Destatisa, ubrzan je 1,6 odsto, u poredjenju sa 0,1 odsto u prethodnoj godini.
Evropska komisija očekuje povećanje BDP Nemačke ove godine 1,5 odsto, a 2016. dva odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bruto domaći proizvod rast ekonomije BDP Nemačke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana