Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 11.11.2019 11:00        


NIS je u prvih devet meseci ove godine nastavio trend uvećanja investicija u svoj razvoj, pa je u periodu od januara do septembra uloženo 29 milijardi dinara

Rast NIS-a u odnosu na prošlu godinu 6%

Reč je o investicijama većim šest odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, čime NIS nastavlja da realizuje strategiju svog razvoja ulažući u strateške projekte i modernizaciju poslovanja.

Najviše je investirano u projekte iz oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u Duboku preradu, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

U poređenju sa prvih šest meseci ove godine, NIS je u trećem kvartalu unapredio finansijske rezultate. Tako, u periodu jul-septembar neto dobit iznosi 7,5 milijardi dinara, što predstavlja snažan rast ovog pokazatelja u poređenju s prvim polugodištem, kada je neto dobit bila 3,2 milijarde dinara.

Ukupno, ostvarena neto dobit za prvih devet meseci 2019. godine iznosi 10,7 milijardi dinara. Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 31,2 milijarde dinara.

NIS je takođe nastavio sa višegodišnjom praksom isplate dividendi akcionarima u iznosu od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti pa je tako na ime dividende ove godine isplaćeno 6,5 milijardi dinara.

U istom periodu, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 136,6 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa u prvih devet meseci 2019. godine iznosila je 965.000 uslovnih tona nafte i gasa. U istom periodu, prerađeno je 2,3 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa bio 2,6 miliona tona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U devet meseci 2019. godine NIS je zabeležio rast obima maloprodaje na domaćem tržištu od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast obima prodaje u inoaktivama od 17 odsto u poređenju sa devet meseci 2018. godine. U julu je ostvaren rekordan obim proizvodnje bitumena (56.435 tona) u poslednjih 10 godina.

NIS je nastavio i sa daljom modernizacijom maloprodajne mreže. Na auto-putu Beograd-Novi Sad puštena je u rad moderna Gasprom benzinska stanica "Stari Banovci", jedna od najsavremenijih benzinskih stanica u mreži Gasprom na globalnom tržištu.

Takođe, NIS je u septembru u Elemiru pustio u rad najsavremeniji trening centar u regionu za obuku zaposlenih u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa čime je ostao dosledan u naporima za dalje unapređenje uslova za usavršavanje zaposlenih u naftnoj industriji.

U fokusu NIS grupe bilo je i dalje unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"U godini kada obeležavamo 10 godina od dolaska Gasprom njefta za većinskog akcionara, mi nastavljamo sa investicijama u kapitalne projekte koji će obezbediti sigurnu budućnost naše kompanije. NIS posluje na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu, ali i u takvim uslovima, realizacijom naše strategije razvoja, ostajemo pouzdan partner kako našim akcionarima, tako i celokupnoj zajednici u kojoj poslujemo", izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast investicja Akcije NIS Naftna industrija Srbije (NIS) Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana