Tekst objavljen: 05.03.2015 10:48        


Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je suficit u budžetu u januaru i februaru zasnovan na povećanju prihoda i na manjim rashodima, a da su prihodi povećani zahvaljujući naplati PDV-a i akzicama, ali i neporeskim prihodima u koje ulaze dividende koje plaćaju javna preduzeća.

Rast prihoda,manji rashodi dali suficit u budžetu

Vujović je, u Dnevniku RTS-a, istakao sinoć da su investicije malo sporije realizovane, ali da će to biti kompenzovano u martu, dodajući da očekuje da će se pozitivan trend nastaviti.

Ministar finansija takođe očekuje da će manjak u budžetu na kraju godine biti niži od planiranog, da će odim dopunskih prihoda, vlada držati rashode pod kontrolom i voditi računa o troškovima spoljnog duga.

"Najvažnije je da pregled za prvi kvartal, koji će biti radjen u maju, bude pozitivan, i da se taj trend nastavi do kraja godine", naglasio je Vujović.

Kada je reč o povećanju cene struje, on je naveo da su razgovori o tome dugo trajali i ponovio da će povećanje iznositi 15 odsto, a da će tačan odnos između povećanja cena struje i akzica biti određen naknadnim analizama, dodajući da će akcize biti sastavni deo tog povećanja od 15 odsto.

"Važno je što će prihod od akzica ići direktno u budžet", naglasio je Vujović.
Ministar finansija je povodom javnog duga rekao da stvarni devizni dug nije porastao već da su porasle kursne razlike.

"Da li će jačanje dolara biti trajna kategorija, to ćemo videti, to se svi u svetu pitaju", rekao je Vujović.
Ministar je takođe rekao i da, ako prodamo Telekom, deo prihoda će biti usmeren na otplatu duga.

Komentarišući ekonomski forum na Kopaoniku, Vujović je rekao da Vlada Srbije ima visok stepen podrške za reforme koje su već dale rezultat i dodao da je politička odlučnost za sprovodjenje reformi demonstrirana već prvog dana foruma.

Ministar je poručio da sledi faza potpune implementacije i reforma javnih preduzeća, a paralelno sa tim i kontrola svih elemenata rashoda i ponovio da je cilj da se od gubitaša napravi glavni izvor prihoda za budžet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast prihoda suficit budžeta ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana