Tekst objavljen: 23.06.2016 10:34        


Cene nafte su porasle danas u Aziji samo par sati uoči početka visoko-rizičnog glasanja o tome da li Britanija treba da ostane u Evropskoj uniji. Kao i finansijska tržišta, trgovci naftom su usredređeni na referendum, pošto analitičari upozoravaju da bi britanski izlazak iz EU mogao da porine zemlju u vode recesije čiji bi se efekti prelili na globalni nivo, prenosi agencija AFP.

Rastu cene nafte pred glasanje o Bregzitu

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 35 centi (0,71 odsto) na 49,48 dolara, a severnomorska nafta "brent" je ojačala 34 centa (0,68 odsto) na 50,22 dolara po barelu.

Cene su sinoć zaključene na nižem nivou nakon što su zvanični podaci iz SAD pokazali manji pad komerciajlnih zaliha sirove nafte nego što se očekivalo.
Američko Ministarstvo energetike saopštilo je da su komercijalne zalihe prošle nedelje pale za 900.000 barela, daleko manje od prognoziranih 1,5 miliona koliko si tipovali analitičari, što ukazuje da se uporna prevelika ponuda ne smanjuje onom brzinom koja je očekivana.

Prisutna je takođe zabrinutost da će cene nafte iznad 50 dolara dovesti do toga da sve više proizvođača obnovi pumpanje, izbacujući nove količine na već prezasićeno tržište.

Cene nafte su se oporavile od pada na minimalan nivo ispod 30 dolara za barel u februaru, ali su i dalje daleko u odnosu na rekordno visoke nivoe od preko 100 dolara na kojima su bile sredinom 2014.

Tržišta su, inače, pala prošle nedelje nakon što su istraživanja javnog mnjenja u Britaniji pokazala da je kampanja za "izlazak" u prednosti, ali su se oporavila u minula četiri dana pošto je opcija za ostanak u EU dobila zamajac.

Dok većina anketa pokazuje da su šanse dveju glasačkih opcija fifti-fifti, kod kladioničara je opcija "ostanak" nedvosmislen favorit.

Ankete "su podložne biračkoj pristrasnosti, ali to nije sprečilo javnost da prihvate rezultate istraživanja ''zdravo za gotovo", naveo je analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, u tržišnom komentaru, dodajući da su se tržišta, izgleda, kod formiranja cena rukovodila rezultatima anketa u kojima je u prednosti opcija "ostati".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
laka nafta cena nafte nafta na berzi zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana