Tekst objavljen: 22.04.2016 13:59        


Cene nafte su nastavile rast u današnjem trgovanju u Aziji, treći dan zaredom u ovoj nedelji, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je otvorena prema novim pozivima za zamrzavanje proizvodnje uprkos neuspeha u postizanju dogovora prošlog vikenda.

Rastu cene nafte treći dan uzastopno u ovoj nedelji

Generalni sekretar "naftnog kartela" Abdala El-Badri izjavio je da bi debata između članica grupe o limitiranju proizvodnje "crnog zlata" mogla da oživi i da se produže razgovori sa nečlanicama OPEK-a, prenosi agencija AFP.

OPEK će održati svoj naredni polugodišnji sastanak 2. juna ove godine.
Cena američke "lake" nafte WTI za isporuke u junu skočila je danas za 54 centa (1,25 odsto) na 43,72 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent", takođe za dostavu u junu, ojačala je 49 centi (1,10 odsto) na 45,02 dolara.

Nafta WTI je poskupela za osam posto, a "brent" za 4,5 procenta u odnosu na cenu na zatvaranju trgovanja prošlog petka.

Naveliko promovisan prošlonedeljni sastanak u Dohi propao je pošto se vodeći proizvođač nafte, Saudijska Arabija, povukla iz dogovora zbog odbijanja regionalnog rivala, Irana, da se pridruži ograničavanju proizvodnje.

Teheran je saopštio da je i dalje u procesu podizanja proizvodnje nakon ukidanja zapadnih sankcija u januaru, uvedenih ranije zbog nuklearnog programa Teherana.
Iako su cene nafte pale odmah nakon kraha samita naftaša u Dohi, one su ove nedelje skočile zahvaljujući padu američke proizvodnje, štrajku radnika u naftnom sektoru Kuvajta i znacima oporavka ključnog kineskog tržišta.

"Tržište reaguje na nadu da će biti još razgovora o merama za limitiranje proizvodnje kako bi se podržale cene nafte", rekao je za AFP Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets iz Singapura.

"Međutim, po mom mišljenju, neuspeh prethodnih razgovora u Dohi nagrizao je kredibilitet OPEK-a", naveo je on, dodajući da nije optimista ni u pogledu postizanja sporazuma u junu.
Kompanija BMI Riserč je, takođe, u tržišnom komentaru upozorila na to da bi dugotrajno neprijateljstvo između Irana i Saudijske Arabije, koji se, kako navodi AFP, bore za nadmoć na Bliskom istoku, moglo da spreči postizanje bilo kakvog dogovora.

"Smatramo da je neslaganje između Saudijske Arabije i Irana u vezi sa naftom simptom širih geopolitičkih napetosti između dve zemlje, i zato ne očekujemo da će biti postignut politički dogovor unutar OPEK-a na sastanku 2. juna", navode iz BMI Riserča.

"Svađa između Rijada i Teherana ima dublje korene, pošto se obe zemlje takmiče za političku i versku hegemoniju u regionu", ocenjuje se u komentaru ove kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi oporavak cene nafte opek-a pada proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana