Tekst objavljen: 18.04.2017 8:47        


VAŠINGTON, 18. aprila (Tanjug) - Globalni ekonomski oporavak se poboljšava i hvata zamajac, ali je i dalje suočen sa nizom pretnji koje mogu da ugroze napredak, a naročito sa usponom protekcionističke retorike, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Rastu rizici koji ugrožavaju oporavak svetske ekonomije

U svom najnovijem polugodišnjem izveštaju "Izgledi svetske ekonomije", MMF je podigao procenu rasta globalne ekonomije za ovu godinu na 3,5 odsto sa ranije projektovanih 3,4 odsto, za 2018. godinu predviđa rast od 3,6 odsto, a u 2022. godini rast od 3,8 odsto.

"Izgleda da globalna ekonomija dobija na zamajcu, zbog čega se možda nalazimo na prekretnici. Međutim, iako se stvari popravljaju, posleratni sistem međunarodnih ekonomskih odnosa je pod velikim pritiskom", izjavio je glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld.

U izveštaju se upozorava na značajne rizike po perspektive rasta, koji su se, kako je ocenjeno, pogoršali od januara, a među kojima su zaokret ka protekcionizmu koji dovodi do trgovinskog rata, ali i antitrgovinski i antiimigracioni stav u razvijenim ekonomijama, prenosi agencija Frans pres.

MMF je, takođe, upozorio da su ekonomske perspektive evrozone pomračene zbog Bregzita i izborne neizvesnosti u pojedinim ključnim članicama, ali je, uprkos tome, povisio procenu rasta BDP-a evrozone za ovu godinu na 1,7 odsto sa 1,6 odsto iz januara.

U 2018. godinu, evrozonu čeka rast od 1,6 odsto, što je u skladu sa prethodnom projekcijom.
Projekcija privrednog rasta Velike Britnaije je značajno revidirana naviše, jer je britanska ekonomija u boljem stanju od očekivanog nakon prošlogodišnje odluke da istupi iz Evropske unije.

BDP Britanije će u 2017. godini, prema procenama MMF-a, porasti za 2,0 odsto, što je više u odnosu na projektovanih 1,5 odsto iz januara, dok će u 2018. godini porasti za 1,5 odsto umesto prvobitno prognoziranih 1,4 odsto.

Procene rasta BDP-a SAD su zadržane na 2,3 odsto za 2017. godinu, a za 2018. godinu na 2,5 odsto.
MMF je povisio i procenu privrednog rasta Kine na 6,6 odsto u ovoj godini i na 6,2 odsto u narednoj, Japana na 1,2 odsto u 2017. godini i na 0,6 odsto u 2018. godini, a Rusije na 1,4 odsto u obe godine.

"Projektovano poboljšanje rasta u 2017. i 2018. godini očekuje se u najvećem delu sveta, iako u mnogim razvijenijim ekonomijama rast ostaje prigušen, a zemlje izvoznici sirovina i dalje imaju poteškoća", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je povećanje procene rasta za 2017. godinu skromno, a dugoročne potencijalne stope privrednog rasta ostaju prigušene širom sveta u odnosu na protekle decenije, naročito u razvijenim ekonomijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana