Tekst objavljen: 21.11.2015 16:00        


Čelnici Telekoma, Telenora i VIP-a, koji su danas na aukciji kupili deo frekvencijskog spektra na 800 megaherca za ukupno 105 miliona evra, poručili su da će to omogućiti dalji razvoj 4G tehnologije u Srbiji, kao i da će biti moguć brzi internet i u ruralnium podrčjima na kojima do sada uopšte nije bilo interneta.

Razvoj 4G mreže biće moguć u celoj Srbiji

Javno nadmetanje je organizovano za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio frekvencija u RF Opsegu 791-821/832-862 MHz i ta tri operatora su platila po 35 miliona evra za radiofrekvencijske blokove A, B i C.

Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrkje rekao Tanjugu da je meža četvrte generacije (LTE) počela da se razvija u našoj zemlji, kada su se stekli uslovi na 1.800 megaherca i uvođenjem tehnološke neutralnosti početkom godine - da na svim opsezima operatori mogu da koriste bilo koje tehnologije za pružanje mobilnih servisa.

"LTE je već tu i Telekom Srbija očekuje da će do kraja godine u 50 najvećih gradova Srbije imati dostupan 4G signal. U brojnim gradovima to već ima i danas, mi ćemo nastaviti sa razvojem 4G mreže", kazao je Ćulibrk.

Kako navodi, sva tri operatora su dobila po 10 megaherca frekventnog opsega, što je izuzetno važno za razvoj 4G mreža, s obzirom da signal na 1.800 megaherca na kome se sada pruža LTE i na 800 megaherca nije ista.

"Nova frekvencija nam omogućava da povećamo teritoriju pokrivanja 4G signalom, jer što je niža frekvencija u opsegu to je i pokrivanje bolje. Mislim da je to jako važno, da bi svi građani u narednih godinu do dve mogli da uživaju u korišćenju servisa na 4G mreži, gde je zaista razlika ogromna", kazao je Ćulibrk dodajući da je brzina interneta značajno veća nego na 3G.

Prema njegovim rečima, razvoj 4G će omogućiti dalji razvoj ne samo operatoru u smislu podizanja novih baznih stanica sa 4G tehnologijom već će ceo taj sektor da zaživi kroz razvoj novih servisa.

"Ne govorimo samo o servisima koje pružaju operatori već na bazi tih tehnologija će se u Srbiji pojaviti mnoga start-up preduzeća i male softverske firme koje će praviti nove aplikacije", naglasio je čelnik Telekoma.

On je dodao da će to, takođe, biti podstrek za razvoj smartfon uređaja i čitave industrije.

Ćulibrk je istakao da je važno za građane da krupnim koracima u oblasti telekomunikacija idemo ka onome što postoji u razvijenom delu sveta.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajmje kazao Tanjugu da je ta kompanija sada dobila frekvencu koja omogućava razvoj mreže kako u ruralnim tako i urbanim mestima.

"Fokus će biti na povećanju protoka saobraćaja širom zemlje i razvoju mreže koja će to omogućiti. Drugi fokus će biti terminali koje je neophodno unaprediti odnosno mobilni telefoni korisnika", naveo je Fredhajm.

Očekuje se, kako kaže, da će servisi, pre svega video striming i drugi, koji zahtevaju veliki kapacitet podataka sada biti u fokusu.

Fredhajm je dodao da će Telenor biti veoma aktivan naredne godine u svemu tome.

Generalni direktor VIP mobajla Dejan Turkje izrazio zadovoljstvo zbog toga što su sada stvoreni uslovi da može da se razvija brzi internet i u ruralnim predelima.

Turk je rekao Tanjugu da je do sada 4G internet mogao da se razvija samo na 1.800 megaherca, što je dobra frekvencija za gradove, kao i da je VIP Mobajl do sada sa 4G mrežom pokrio Beograd i počeo da pokriva Kragujevac, Niš i druge gradove.

"Sada možemo i u ruralnim područijima. Tako da tamo gde do sada nije bio moguć internet biće moguć brzi internet", naglasio je Turk.

Veće je prostiranje signala na 800 megaherca, zbog čega se istim brojem baznih stanica i snagom zračenja može pokriti veća teritorija, zbog čega je korišćenje ovog dela spektra pogodno prvenstveno u ruralnim područjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj 4g mreže 4G mreža mobilni operateri internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana