Zvanični kurs Evra za dan 14.05.21. :: 117.5702 rsd
Tekst objavljen: 16.12.2018 13:02        


Stručnjak za poresku politiku Milica Bisić kaže da je dobro što će se preći na drugačiju procenu poreske osnovice za određivanje poreza na imovinu.

Reforma poreza na imovinu: Nemate za porez? Prodajte stan

Bisićeva, koja je i profesor FEFA, za Prvu TV objašnjava da postojeći zakon i ova najava idu u istom pravcu da svaka pojediničana neporektnost dobije procenu svoje tržišne vrednost. "Ono što je pravedno je da čovek plati za vrednost imovine koju poseduje".

Što se tiče najave o pravičnijem određivanju poreza na imovinu, Bisićeva kaže da je reč o masovnoj proceni imovine gde se kao pojedinačna vrednost uzima zgrada a ne stan.

Bisićeva kaže da i postojeći sistem dozvoljava da zone mogu biti uže umesto ovako kako su sada postavljene i to mogu da primene lokalne samouprave i pre nego što se obavi ova masovna procena koja se najavljuje.

Ono što određuje vrednost jedne nepokretnosti su, kako ona kaže, cigle i lokacija, dok to kako je neko stekao kuću nije bitno za određivanje visine poreza.

Kada je reč o masovnoj proceni poreske osnovice, to je veliki matematički model koji pored cena nepokrentosti u prometu definiše mnoge druge parametre. "To je veliki sistem jednačina sa mnogo osobina svake nepokretnosti koji će dati procenu svih tih lokacija i nepokretnosti na njima".

To je, kako je navela, jako dobro i za ovlašćene procenitelje, koji će imati jasne parametre za procenu konkretne nepokretnosti.

"Da bi plaćali porez na svoje bogatstvo a ne dohodak, vi zaista treba da platite za vrednost koju posedujete, što znači da bi najpravednije bilo da ako niste zadovoljni nekom od procena koje radi državni organ, da uradite sopstevnu procenu na osnovu nezavisnog procenitelja. Za to je važno da postoje javno dostupni podaci o masovnoj proceni", kaže Bisićeva.

Ona je kazala da je tačno da Hrvatska nema porez na imovinu ali je to zbog toga što kod njih postoje velike teritorije gde vlasnici imovine nisu tamo. "Svaka zemlja ima razloge iz kojih ima neku poresku strukturu, porez na imovinu je čest, skoro sve zemlje ga imaju."

Ona kaže da poreska stopa za imovinu kod nas nije visoka i da svi oni koji nemaju mogućnost da plaćaju porez za nekretnine čiji su vlasnici ili su naslednici nekretnina koje ne mogu da servisiraju, mogu da ih prodaju i ostaće im, kako kaže, i razlika.

Aleksander Grunauer, direktor projekta "Reforma poreza na imovinu" Vlade Švajcarske, kaže da kada je o tome reč, u pitanju je društveno pitanje.

"Centar je atraktivan i privlači ljude koji to sebi mogu da priušte. Ako imate nepokretnost koja ne priliči vašem budžetu zato što je mnogo vrednija nego što vi možete da je servisirate, ako je neko nasledio salonski stan od 150 kvadrata u centru grada, a on je penzioner i sam je, to mora i da košta", kazao je on.

Na pitanje koliki je porez na toliku imovinu, Grunauer je rekao da je na 100 kvadratnih metara porez oko 1.000 evra godišnje.

"Da li je u redu da neko ko je nasledio stan i treća je generacija, ima toliko veliki stan i živi na toj lokaciji, a neko ko nije imao prilvilegiju da nasledi to bogatstvo nego osniva porodicu...", kaže Grunauer.

Na to je voditeljka iznela konstataciju: "Pa vi sad ko u vreme Tita, da mu se dodeli još jedna porodica.'"

"Ne, apsolutno ne, ali ako ja mislim da treba da imam kao pojednac 150 kvadrata, sam, u centru grada, onda to mora i da me košta, ne može da bude džabe", odgovorio je Gruanauer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Da li to zvuči kao kazna da vas za nasledstvo koje ne možete da servisirate u budućnosti onda država kazni?

"Nije to kazna", kazao je on.

"Prodate nasledstvo, imate ogroman novac i živite lepo tamo gde možete, to je nagrada, dobili ste to i još imate nula odsto na nasledstvo", dodala je Bisićeva.

4 komentara

 1. User image
  Marko 17.12.2018 19:49

  Ma smanjite porez derikoze , fiskali, sramota.Uniste srrednju klasu pa dovedu nekoga da predlaze oakve stvari .

 2. User image
  magdalena 18.12.2018 10:49

  Sramota. Jel se to Bisićka i njeni drugari namerili na velike stanove u centru? Pa stavite amortizaciju na 100% za kuće starije od 50 godina, pa nećemo imati problem, jer u takvim kućama u svetu je porez nula. Ovi su smanjili procenat amortizacije na maksimum 40%!!! Pljačka. Neću da prodajem stan i da se selim u Vrčin. Ovde sam četvrta generacija. Ne maltretirajte stare stanovnike centra Beograda više.

 3. User image
  Jovan Mitrović 18.12.2018 11:40

  Meni zaista nije jasno ovo plaćanje Poreza na imovinu. Ja sam kupio nekretninu, svojim novcem, platio pri tom državi ili Porez na prenos apsolutnih prava ili Porez na promet građevinskog materijala ako sam sam gradio. I sada treba stalno da plaćam još jedan Porez i ako sam ga na razne načine već platio.
  Verovatno je to tako svuda u svetu, ja bih samo voleo da mi neko objasni zašto je to tako. Kakvo je pravno obrazloženje ovog poreza.

 4. User image
  Saša 20.12.2018 11:04

  Pravo ime za porez glasi reket. Razbojništvo, beskrupulozna otimačina države, eto, zato što joj se može, što poseduje poluge sile kojima to može da iznudi. Ljudi su odavno zombirani i mire se sa time da to mora da postoji, ne postavljajući sebi pitanje - a zašto mora? Država je, od svoje prvobitne namene servisiranja zajedničkih potreba pojedinaca, prerasla u instrument terora nad svojim podanicima, koja svaki pokušaj pojedinca da bude slobodan i misli svojom glavom tretira kao zločin i preti odmazdom. Uvođenjem izvršitelja skinute su rukavice i država je i zvanično prerasla u najmoćniji kartel organizovanog kriminala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje poreza oporezivanje oporezivanje porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana