Tekst objavljen: 29.02.2016 12:49        


Direktor Hrvatske berze električne energije, CROPEX, Silvio Brkić, ocenjuje da uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u skorije vreme nije ostvarivo, i da je u ovoj fazi, prema raspoloživim informacijama, za zemlje jugoistočne Evrope prioritenije osnivanje nacionalnih berzi struje. 

Regionalna berza struje zahteva uključenost država JIE

"Uspostava regionalnog tržišta električne energije ili regionalne trgovinske platforme u jugoistočnoj Evropi, iako predstavlja interes za većinu trgovaca i podržana je od strane Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča i drugih zainteresovanih strana, nije ostvariva u kratkom roku", izjavio je Brkić u intervjuu za Tanjug.

Države jugoistočne Evrope, kako kaže, "zainteresirane su u ovoj fazi prvo za stvaranje vlastite nacionalne berze, između ostalog, i radi zaštite suverenosti i postupnosti razvoja tržišta električne energije".

"U tom smislu je vrlo važno da donosioci odluka budu upoznati na transparentan način o svim postojećim modelima berzi Evropske unije, kako bi mogli da donesu samostalnu odluku u vlastitom najboljem interesu", objašnjava Brkić.

Prema njegovom mišljenju, ako bi države jugoistočne Evrope bile izložene političkom uveravanju da izaberu samo jedan od postojećih EU modela berzi, to bi moglo da ima kontra-efekat, odnosno da utiče na smanjenje interesa za uspostavljanje nacionalne berze.

“S druge strane, ako države jugoistočne Evrope krenu u osnivanje vlastite berze i steknu sopstveno znanje i iskustvo, formiranje regionalne berze je tada, verovatno, prirodan i razumljiv sledeći korak”, smatra Brkić.

Dodaje da je “međusobno poverenje između zemalja jugoistočne Evrope ključno u cilju uspostavljanja regionalne berze, koja tako postaje zajednički interes”."U CROPEX-u se od početka zalažemo za potpunu transparentnost poslovnih i političkih procesa u smislu podrške u ostvarivanju prava odabira vlastitog berzanskog rešenja svake zemlje jugoistočne Evrope", ističe sagovornik Tanjuga.

Takođe se nada da će doprinos i podrška CROPEX-a uneti novu dinamiku u poces formiranja nacionalnih berzi električne energije u regionu.
Kada je reč o pogodnostima koje je potrošačima u Hrvatskoj doneo početak rada CROPEX-a, Brkić primećuje da se to pitanje "uvek veže s visinom konačne cene električne energije".

"Članovima CROPEX-a, koji su ujedno i opskrbljivači koji direktno prodaju električnu energiju krajnjim potrošačima, kupovina ili prodaja na berzi, na nivou dan unapred, omogućava veću fleksibilnost poslovanja i smanjenje rizika na strani kupovine i prodaje", ukazuje direktor CROPEX-a.

Pogodnost se ogleda i u pojednostavljenju postupaka ugovoranja i nabavke struje za opskrbljivača kada dođe do promene očekivane potrošnje kod njegovih kupaca, što bi, prema rečima Brkića, moglo da utiče na smanjenje konačne cene, ako bi ostali faktori od uticaja na definisanje cene struje u maloprodaji ostali nepromenjeni.

"Najvažnijim smatramo da smo s početkom rada berze CROPEX prvi put dobili tržišno utemeljenu veleprodajnu cenu električne energije u Hrvatskoj, a što u budućnosti s rastom broja članova i volumena trgovanja može dovesti do smanjenja cena električne energije u maloprodajnom sektoru".

CROPEX je, inače, u februaru 2015. godine odabrao kompaniju Nord Pool Spot AS (NP) za pružaoca usluga za uspostavljanje hrvatskog dan unapred tržišta, za usluge kliringa berzanskih transakcija i mogućnost uspostavljanja unutar-dnevnog tržišta.

Ugovori o saradnji na realizaciji navedenih usluga između CROPEX-a i NP-a stupili su na snagu tokom juna i jula 2015, a prva aukcija s tgovanjem na nivou dan unapred, održana je 10. februara ove godine, za isporuku električne energije 11. februara.

CROPEX su osnovali Hrvatski operator prenosnog sistema i Hrvatski operator tržišta energije, koji su u jednakim iznosima uplatili osnivački kapital od 6,0 miliona kuna (783,12 hiljada evra).

Trenutno je na CROPEX-u prisutno osam članova, kompanije Axpo Trgovina, Danske Commodities, EFT Hrvatska, GEN-I Zagreb, Hrvatska Elektroprivreda, Hrvatski operator prenosnog sistema, HSE Adria i RWE Energija.

"Cena bazne energije na CROPEX-u se kreće u rasponu od 10,69 - 29,80 evra po megavatsatu (MWh), s prosečnom vrednošću od 23,11 evra/MWh. Cena vršne energije se kreće u rasponu od 14,98 - 34,73 evra/MWh, s prosečnom vrednošću od 27,76 evra/MWh", rekao je direktor Hrvatske berze električne energije, Silvio Brkić, za Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja regionalna saradnja berza struje kupovina i prodaja struje CROPEX

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana