Tekst objavljen: 30.08.2016 10:30        


Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) prva je odlučila da uđe u novi jedinstveni sistem Privredne komore Srbije (PKS), koji će početi da funkcioniše od prvog januara naredne godine. 

Regionalne komore prva vrata za privrednike

Odluka o pristupanju doneta je na jučerašnjem sastanku Skupštine i Upravnog odbora RPKL kojoj je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež.

On je ocenio da je dosadašnji komorski sistem u Srbiji bio neefikasan, da su se ingerencije republičkih i regionalnih komora preklapale i da nije bilo jasno definisanih ciljeva u radu komora.

Čadež je poručio da će regionalne privredne komore ubuduće biti prva vrata za privredu i tu će dobijati sve usluge za koje su do sada dolazili u Beograd.

Ja bih rekao kako se Regionalna privredna komora Srbije priključuje Privrednoj komori Srbije tako se i Privredna komora Srbije priključuje RPKL. Cilj jeste da regionalne privredne komore budu prva vrata za privredu. Sve one usluge koje privrednici moraju da dobiju, treba da dobiju tamo gde jesu, gde rade, gde oni posluju gde žive.

To je osnovna stvar koju smo morali da napravimo i da sve spustimo na regionalni nivo. Ne moraju više privrednici iz Leskovca da za neku uslugu ili dokument odlaze za Beograd, već će sve imati u Leskovcu, objasnio je predsednik PKS Marko Čadež.

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac koja okuplja privrednike iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović rekao je da će novi sistem biti pravi servis za privrednike. On je naglasio da je dobro što jedna komora sa juga Srbije prva pristupa novom komorskom sistemu, jer se time otvaraju vrata za bolje poslovanje privrednika na tom području.

Prema novom Zakonu o komorama članstvo za privrednike će biti obavezno, ali predsednik PKS Marko Čadež tvrdi da će privrednici imati manje izdataka.

On je naveo primer da je do sada privrednik iz Novog Sada plaćao članarinu regionalnoj, pokrajinskoj i republičkoj komori i da će od prvog januara članarinu plaćati samo jedinstvenoj PKS.

Mi smo se opredelili za austrijski model komora ali ne kopirajući ga već smo ga prilagodili. Kada su članarine u pitanju trudimo se da preduzeća sama odluče koliku će članarinu plaćati, naravno u dogovoru sa nama.

Pored toga želimo da napravimo funkcionalan sistem po ugledu na austrijski model. Vrlo je bitno da smo uspostavili dobar dijalog sa našim i stranim preduzećima da je obavezno članstvo potrebno radi reprezentativnosti cele privrede, kazao je Čadež dodajući da je blizu definisanje budućeg modela članarina.

Predsednik PKS je ponovio da je novi komorski sistem decentralizovan jer će regionalne komore imati svoje parlamente.

Članovi tih parlamenta biraće delegate koji će ih predstavljati u skupštini PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Čadež Srbija privrednici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana