Tekst objavljen: 20.08.2016 16:02        


Vreme registracije firme i izdavanja poreskog identifikacionog broja (PIB) skraćeno je na maksimalnih 24 sata, i zbog unapređenja jednošalterskog sistema registracije u okviru koga su Agencija za privredne registre (APR) i Poreska uprava objedinile svoje procedure. 

Registracija firme za 24 sata, dodeljeno 21.499 PIB-ova

Od uvođenja unapređenog jednošalterskog sistema registracije, za prvih pet meseci primene ove novine dodeljeno je 21.499 PIB-ova, saopšteno je iz APR-a.

Najviše PIB-ova je dodeljeno tokom juna 5.319, a za prve dve nedelje avgusta izdato je 1.527 PIB-ova.
Umesto odlaska pred šaltere Poreske uprave, piše u saopštenju, dovoljno je da osnivači i preduzetnici ispravno popune jedinstvenu registracionu prijavu koja je dostupna na šalteru APR i na internet strani www.apr.gov.rs.
Ispravnim popunjavanjem istovremeno se podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika.

Elektronska razmena podataka prikupljenih na osnovu popunjene takve prijave, doprinela je da se ukine obaveza osnivača i preduzetnika da lično dostave prijavu za paušalno oporezivanje preduzetnika, odnosno prijavu za PDV obveznike u filijali Poreske uprave, piše u saopštenju.

Prema evidenciji APR, trenutno je manje od dva odsto osnivača i preduzetnika koji nisu iskoristili nove pogodnosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije osnivanja.

Tačnije, ovi osnivači i preduzetnici nisu dostavili obavezne kontakt podatke koji su neophodni radi sprovođenja procedura u Poreskoj upravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
registracija firme poreska uprava apr

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana