Tekst objavljen: 10.02.2018 14:34        


Koji su sve uslovi da se potrošač požali na kvalitet robe. Ako je roba plaćena karticom, postoji trag gde je kupljena.

Reklamacija i kada je račun izbledeo

Kada se potrošač požali na kvalitet robe koju je kupio, da bi uopšte razmotrio njegov zahtev trgovac odmah traži fiskalni račun. Ovi isečci veoma vrzo izblede, pa se na njima ne vidi ni iznos, ni radnja, niti datum plaćanja. Otud i preporuka da se fiskalni kopira da bio dokaz obavljene kupovine. Roba se, međutim, može reklamirati i bez fiskalnog računa u originalu ili kopiji, jer postoje načini da se prodavcu dokaže da smo upravo njemu ostavili

ODUSTANI, ON JE MOĆAN

Petar Bogosavljević kaže da je bio protiv pravljenja liste trgovaca koji su izlazili u susret potrošačima i onih koji redovno odbijaju da reklamiraju robu.

- Taj spisak zavisi dosta od onog koga pravi - kaže Bogosavljević.

- Tu listu treba da prave nadležne institucije, na koje se ne može vršiti bilo kakav uticaj. S druge strane, mnogi potrošači su odustajali od reklamacije jer su u Regionalnim savetodavnim centrima dobijali savete da ne insistiraju na tim žalbama. Uticali su na kupce da odustanu, jer ništa neće uraditi i da je određeni prodavac moćan čovek.
novac.

Prema rečima Gorana Macure, načelnika Odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača Sektora tržišne inspekcije, Zakon o zaštiti potrošača predviđa da kupac pri reklamaciji podnosi račun ili drugi dokaz kojim potvrđuje da je roba kupljena kod tog trgovca.

- To je kopija računa, "slip", u originalu ili kopiji - kaže Macura.

- Ako potrošač nema nijedan relevantan dokaz da je roba kupljena od tog trgovca, onda trgovac može da odbije reklamaciju. Preporuka potrošačima, ipak, najsigurnije i najlakše ostvarivanje prava je dokaz o posedovanju računa.

Fiskalni račun ili njegova kopija, kako tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, nisu jedini uslov za reklamaciju. Kako kaže, nadležni su zakon tumačili tako da uvek treba napraviti fotokopiju i da je to dužnost potrošača da bi sačuvao dokaz da je u određenoj radnji obavio kupovinu.

- I bez fiskalnog računa potrošač može da ostvari svoje pravo - kaže Bogosavljević.

- Ako je roba plaćena čekom, ako je plaćena karticom, onda postoji trag da je kupljena kod određenog trgovca, kod koga je potrošač došao da se žali. Kupac može da donese potvrdu sa svog računa u banci o plaćanju, a može i da traži da mu prodavac pronađe u svojoj evidenciji dokaz da je upravo kod njega tog dana kupio određeni proizvod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  Gagi 06.02.2018 13:10

  Kako ste i sami rekli> "Zakon o zaštiti potrošača predviđa da kupac pri reklamaciji podnosi račun ili drugi dokaz kojim potvrđuje da je roba kupljena kod tog trgovca". Ovde je po meni bitno , taj drugi dokaz, jer sva roba ima ambalazu , serijske brojeve, a oni to sve poseduju u svojoj arhivi-knjigovodstvu, jedino sto se ne zna da li ste vi licno kupili ili neko drugi, medjutim to bi trebalo da je manje bitno, jer roba je pod odredjenim brojem svakako kod njih prodata.

 2. User image
  Drinka Vranješević 06.02.2018 14:02

  Da li bi ste bili ljubazni da mi odgovorite da li imam pravo na povraćaj novca za kupljeni tepih preko kataloga jer mi boja tepiha kad je isporučen nije licila na boju na slici iz kataloga a i rok isporuke od 30 dana je prekoračen. Inače tepih sam vratila sutradan po isporuci čekam odgovor od Galerije podova.
  Srdačan pozdrav

 3. User image
  Rada 06.02.2018 14:58

  To niko ne postuje u Srbiji

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
reklamacija potrošači plaćanje karticama fiskalni računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana