Tekst objavljen: 04.05.2016 11:03        


Nemačka automobilska kompanija BMW saopštila je da je na putu da ostvari ciljeve za ovu godinu, nakon što je u prva tri meseca tekuće godine evidentirala rekordnu prodaju i zaradu.

Rekordna prodaja i zarada BMW-a u prvom tromesečju

U periodu januar-mart, BMW je prodao 557.605 vozila širom sveta, što je rekord za taj kvartal, poručuju iz kompanije, prenosi agencija Frans pres.

To je donelo prihode od 20,85 milijardi evra, što je za 0,3 odsto manje u odnosu na isti period lani, i posledica je "nepovoljnih valutnih faktora, kao što je kurs britanske funte i kineskog renminbija prema evru", dodaje se u saopštenju kompanije.

Profit iz poslovanja je pao za 2,5 odsto, na 2,46 milijardi evra, ali je neto profit porastao za 8,2 odsto, na 1,64 milijarde evra, što je isto tako novi rekord za prvi kvartal.

"BMW grupa je i dalje uverena da će dostići planirane ciljeve za tekuću finansijsku godinu. Potvrđujemo naše ciljeve za čitavu godinu i prognoziramo nove rekordne podatake vezano za prodaju i profit pre oporezivanja u 2016. godini", izjavio je generalni direktor grupacije Harald Kruger.

"Poslovni rezultati iz prvog tromesečja su, kako kaže, novi dokaz sposobnosti kompanije da generiše dobit, uprkos kolebljivom okruženju. "Odlučujući faktor za nas nije kratkoročni profit, već održivi, profitabilan rast", izjavio je Kruger.

Gledano po regionima, prodaja BMW u Evropi je porasla za 9,5 odsto, na 257.120 vozila, a dvocifreni rast prodaje je zabeležen u Britaniji, Francuskoj i Italiji.

Prodaja u Aziji je takođe bila snažna, budući da je ostvaren rast od 9,9 odsto, uz 183.204 prodata automobila, dok je prodaja u Kini porasla za 10,5 odsto.

Nasuprot tome, prodaja u Južnoj i Severnoj Americi je pala za 8,7 odsto, na 100.245 prodatih jedinica, a samo u SAD za 10,8 odsto, na 81.601.

Investitori, međutim, nisu naročito impresionirani najnovijim podacima, pa su tako akcije BMW-a bile među najvećim gubitnicima u jutrošnjem trgovanju na Frankfurtskoj berzi, izgubivši tri odsto vrednosti, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BMW kompanija automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana