Tekst objavljen: 19.05.2016 14:01        


Centralne banke širom sveta su u martu prodale američke obveznice vredne 17 milijardi dolara, a od početka godine, njihova rasprodaja je dostigla cifru od 123 milijarde dolara, što je najbrži tempo prodaje američkog duga od 1978. godine, javlja Raša tudej. 

Rekordna rasprodaja američkih obveznica u svetu

Kina je u martu prodala američke hartije od vrednosti u iznosu od 7,7 milijardi dolara, smanjujući njihov udeo u svojim rezervama za 26,4 milijarde dolara od juna prošle godine.

Rusija je, kako navodi RT, prodala američki dug vredan 1,6 milijardi dolara, a Brazil gotovo milijardu dolara vredne obveznice SAD.

Ipak, ukupna ulaganja u američke državne obveznice su porasla za skoro 51 milijardu dolara, dostigavši cifru od 6,29 biliona dolara.

Najviše američkih obveznica u svetu i dalje poseduju Kina (1,24 biliona dolara) i Japan (1,13 biliona dolara), a na trećem mestu su Kajmanska ostrva (265 milijardi dolara), zahvaljujući pre svega hedž fondovima koji koriste blage poreske zakone te ofšor zone za ulaganja.

Irska je na četvrtom mestu, a u njenim rukama su američke obveznice vredne 264,3 milijarde dolara, pošto inostrane kompanije privlače niske stope korporativnog poreza u toj zemlji.

Od 6,29 biliona dolara američkog duga u inostranom vlasništvu, oko 65 odsto je u rukama vlada, pre svega centralnih banaka, navodi RT.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američke obveznice obveznice kina rusija SAD dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana