Tekst objavljen: 06.09.2018 15:59        


Socijalno-ekonomski savet se saglasio oko predloženih izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojima se ukida privremeno umanjenje penzije i kazneni poeni za one sa beneficiranim stažom. Socijalni partneri najavljuju da će u ponedeljak biti obelodanjeno i kolika je nova minimalna cena rada. Po svemu sudeći, ona neće biti 210 dinara, kako se spekulisalo.

Rešenje za ukidanje kaznenih poena kod penzionisanja

Piloti, balerine, rudari i svi ostali koji su u penziji sa beneficiranim stažom, uz izmenu zakona rešiće se u potpunosti ili delimično kaznenih poena. Budućim penzionerima neće se dešavati da što su poslednje mesece proveli na poslu koji nije beneficiran izgube pravo na punu penziju. I to nisu jedine izmene zakona, prenosi RTS.

Poizitivan pravac- Prvi put će pred Socijalno-ekonomski savet i Skupštinu otići zakon koji nema nijednu negativnu tačku, sve što je predviđeno ovim zakonom pomereno je u pozitivnom pravcu - kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Odzvonilo je privremenim penzijskim rešenjima, poslednja godina staža računaće se na osnovu ličnog koeficijenta, bez čekanja podatka o prosečnoj zaradi. Ipak, sindikati ne odustaju od zahteva za da se posle 65. kazneni poeni ukinu svima.

- Očekujemo u bliskoj budućnosti da se to stavi na dnevni red i da svi oni koji su silom prilika otišli u penziju pre 65. godine svoje kaznene poene imaju do 65. godine, a onda da posle toga kazne prestanu - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Fiskalni savet je i dalje protiv takvog rešenja.

Podrška sindikataResorni ministar tvrdi da finansije nisu jedini razlog zbog koga se ne ide na ukidanje kaznenih poena za sve.

- Sutra može da se desi da svi iskoriste to pravo i da nađu drugi posao u privatnom sektoru i kažu – da, ja želim sa 60 godina da odem u penziju, a već imam svoj dogovoren posao da radim privatno na nekom obezbeđenju - kaže ministar Đorđević.

- Ovde se radi o problemu ljudi koji su otišli, koji su oterani, izgubili svoja radna mesta i onda su došli do toga da je sa 60 godina trebalo da odu u penziju - kaže Orbović.

Sindikati podržavaju ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija. Samo smatraju da to nije trebalo da ide u Skupštinu zajedno sa izmenama penzijskog zakona, jer je za sistemska rešenja neophodna duža rasprava, prenosi RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dsgdsfgfddh 10.09.2018 14:26

    smrdljivko jedan smrdljivi,ovi jadni radnici u pogonu su jedva zivi od izrabljivanja poslodavaca godinama,bas ce oni svi da odu u obezbedjenje,kakav idiot boze sacuvaj,voleo bih da on 40 godina bude bravar u zagusljivoj radionici ili zavarivac pa bih ga pitao kako bi se osecao,kakva blamaza

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ukidanje penala penzije Beneficirani radni staž penzioneri prevremeni odlazak u penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana