Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 02.07.2015 13:24        


Rod pšenice, čija je žetva počela, procenjuje se na 2,4 miliona tona, a ovo je godina koja obećava blago uzlaznu cenu, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković. "Žetva pšenice je počela prošle srede, trajala je svega dva dana, pa je bila prekinuta kišama koje su se završile sa vikendom i juče su kombajni već bili ozbiljnije na njivama.

Rod pšenice 2,4 miliona tona, blagi rast cene

S obzirom na lepo vreme očekujem da će to danas biti još intenzivnije", kazao je Saković.
Imajući u vidu da imamo veliki broj kombajna, ako nas vreme posluži, žetva će vrlo kratko trajati, dodao je Saković.

On je podsetio da je pšenica u Srbiji jesenas posejana na 580.000 hektara, što je približno kao prethodne godine.
"Prinosi bi mogli da budu nešto bolji nego u prošloj žetvi, a nadamo se i kvalitet, što i prve analize pokazuju", istakao je Saković.

Ovogodišnji rod pšenice se procenjuje na 2,4 miliona tona, a poznato je da Srbiji treba 1,5 miliona tona, što znači da taj višak možemo da izvezemo, rekao je Saković.
U ovu žetvu smo ušli sa 350.000 tona prelaznih zaliha, pa za izvoz možemo imati oko 1,3 miliona tona, zaključio je Saković.

Kada je reč o otkupnoj ceni pšenice, cene su različite na tržištu jer se radi o prvim danima žetve, ali ona uglavnom iznosi nešto više od 17 dinara za kilogram, računajući i porez na dodatu vrednost (PDV), dok cena trgovanja između pravnih lica nije još uvek formirana, naveo je Saković.
On je objasnio da će ta cena biti poznata posle smeštanja robe u silose i isključivo će zavisiti od kretanja na međunarodnom tržištu i regionu.

Saković je kazao i da su se u prethodnih nedelju dana na međunarodnom tržištu desile promene koje bi mogle ići na ruku domaćim proizvođačima, jer su nepovoljne vremenske prilike uticale na umanjenje prinosa pšenice u svetu.

"Za razliku od prethodne dve godine, kada smo imali relativno nisku cenu u svetu sa nekim malim trendovima iskakanja iz tog okvira, ovo je godina koja obećava blagu uzlaznu cenu", kazao je Saković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    pavle 10.08.2015 12:20

    omogućite.veći rast cena pšenice na produktnoj berzi u Novom Sadu.molim vas..po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..po ceni od 23 dinara..molim vas.

  2. User image
    pavle 19.08.2015 7:59

    Povećajte otkupnu cenu pšenice na 22 dinara po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..na Produktnoj Berzi u Novome Sadu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rod pšenice zasad pšenice pšenica cena pšenice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana