Tekst objavljen: 13.02.2020 9:25        


Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. godine ističe u petak, 14. februara, a obveznici ga plaćaju u visini poslednje rate za četvrti kvartal 2019. godine

Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu ističe sutra

Kako piše današnja "Politika", za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu od 11 odsto, a za izbegavanje plaćanja te obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Kako se navodi, poreska osnovica svake godine se određuje u novembru, a prema gradskoj odluci u pojedinim delovima grada namet za 2020. godinu biće veći i do osam odsto, ali samo u zonama u kojima je vrednost kvadratnog metra nepokretnosti porasla.

Vlasnici stanova u Beogradu će tako platiti porez veći za najviše dva odsto, za koliko je otprilike povećana vrednost nekretnina u skoro svim zonama, dok će vlasnici kuća plaćati porez manji za jedan do dva odsto, osim u zoni zaštite zelenila i zoni ulaznih pravaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Manji porez plaćaće i vlasnici poslovnih zgrada, ali će vlasnici garaža u ekstrazoni poslovanja platiti za 10 odsto veći porez, odnosno u prvoj zoni četiri odsto. U pojedinim zonama grada Niša može se očekivati povećanje poreza od dva odsto, a u drugim smanjenje od dva odsto, dok će u Novom Sadu visina poreza na imovinu za fizička lica ostati na prošlogodišnjem nivou.

Najveće uvećanje, ali i umanjenje poreza osetiće građani Kragujuevca, gde će porez na stanove u ekstrazoni biti uvećan za tri odsto, odnosno osam odsto u trećij i četvrtoj zoni stanovanja. U tom gradu porez za kuće u ekstra i prvoj zoni biće niži za oko 10 odsto, a u drugoj zoni za sedam odsto.

Kako navodi list, većina gradova i opština povećala je obuhvat naplate poreza na imovinu, o čemu govori podatak da su prihodi od poreza na imovinu u 2018. godini iznosili 49,5 milijardi dinara, a 2017. godine 45,6 milijardi dinara.

2 komentara

  1. User image
    Aleksandra Pantic 14.02.2020 1:22

    Ko je i po kom osnovu propisao da se zatezna kamata naplacuje dok ne istekne tekuca godina za koju se porez placa? Jedino se porez naplacuje unapred, svi drugi racuni i rezije se placaju nakon sto nastanu tj istekne obracunski period. Pljackaju plebs na svakom koraku! Sramota! Udari namet na vilajet!

  2. User image
    Neznan 20.02.2020 11:13

    Treba mi pomoc... ja sam prosle godine kupio stan,platio porez na apsolutna prava i sve sto treba... Al jos uvek nisam dobio broj na koji treba da platim porez. Da li ce i mene da "kazne" iako jos nisam platio nista...jer i nemam na koji broj da platim?!
    Zna li neko,nesto...sta da radim?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rok plaćanja rata porez porez na imovinu porez prva rata 14 februar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana