Tekst objavljen: 09.12.2015 9:08        


Ruska valuta spustila se danas blizu nivoa od 70 rubalja za dolar prvi put od avgusta, u svetlu pada cena nafte ispod 40 dolara za barel. Kurs rublje je danas iznosio 69,73 rublje za dolar i 75,85 za evro, prenosi agencija Frans pres.

Rublja tone zbog pada cena nafte

Cena sirove nafte tipa "brent" je danas pala ispod 40 dolara za barel prvi put u poslednjih sedam godina nakon prošlonedeljne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži rekordno visok nivo proizvodnje nafte.

Pad cena nafte i sankcije zapada Moskvi zbog ukrajinske krize pogodile su tokom proteklih meseci rusku privredu, koja je dosta zavisna od prodaje nafte. Ruski ministar finansija Anton Siluanov upozorio je da bi budžet za 2016. mogao da bude izmenjen da bi se uzele o obzir nove okolnosti.

"Uz cene nafte na sadašanjem nivou, gubitak budžetskih prihoda mogao bi da iznosi oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema proceni Ministarstva finansija. To znači da ćemo morati da nađemo nove izvore prihoda i da oprezno trošimo i ulažemo u mere stimulacije privrede, da bismo ispunili cilj da budžetski deficit ostane ispod tri odsto BDP-a", rekao je ministar.

Rublja je prošle godine izgubila polovinu vrednosti, ali se potom blago oporavila nakon ovogodišnje stabilizacije cena energenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad rublje ruska rubja cena nafte rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana