Tekst objavljen: 07.10.2016 14:00        


Transakcija biznismena bliskog Putinu. Čeka odobrenja iz Srbije, Češke i Kipra. Novi vlasnik Marfin banke u Srbiji je češka Ekspobanka, čiji je većinski vlasnik Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu. Zvaničan ugovor o kupoprodaji potpisan je 30. septembra. 

Rus kupio Marfin banku

Njime je precizirano da češka banka kupuje 99,09 odsto udela u akcijskom kapitalu, kao i 72,5 odsto akcija Marfin banke.

- Posle deset godina prisustva u Srbiji, Ciprus popular bank prodaje udeo u Marfin banci a.d. Beograd sledeći transparentan internacionalni tenderski proces u kojem su učestvovala četiri međunarodna investitora - izjavio je Kris Pavlou, specijalni administrator Ciprus popular banke.

- Ovim naglašavamo našu misiju i posvećenost da maksimiziramo korist poverilaca Ciprus popular banke. Takođe, izražavam zadovoljstvo jer me je novi vlasnik banke, "Ekspobank CH" informisao da ima dugročne planove da razvija Marfin banku u Srbiji.

Na sajtu češke Ekspobanke navedeno je da je Igor Kim predsednik nadzornog odbora od septembra 2014. Ujedno se ističe da je on većinski vlasnik banke, da je reč o strateškom investitoru aktivnom u ruskom i evropskom bankarskom sektoru sa više od 20 godina uspešnog poslovnog iskustva.

Da bi se ova kupoprodaja okončala, prema navodima iz Marfin banke, neophodna su još odobrenja nadležnih institucija u Srbiji, Češkoj Republici i na Kipru.


LOŠE POSLOVANjE

Marfin banka lane je upisala minus od 837 miliona dinara. Loše poslovanje nastavljeno je i u ovoj godini, i na dan 30. jun banka je ostvarila gubitak od 163,9 miliona dinara. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milivoje 07.10.2016 16:59

    Menadžment im je baš ono sa voća i povrća. Valjda će da očiste kvazi stručnjake koji su godinama na funkcijama i samo čekaju poslednji dan u mesecu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rus kupio banku marfin banka prodaja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana