Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 20.05.2021 14:10        


Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna institucija

Rusija pokreće digitalnu rublju

„Upravo smo objavili izveštaj o preporukama zajedno sa konceptom digitalne rublje”, rekla je prva zamenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište, prenosi Raša tudej.

Ona je takođe navela da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitkoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem, prenosi Tanjug.

Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 posto ispitanika bilo protiv.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rusija ruska rubja digitalna rublja digitalne valute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana