Tekst objavljen: 17.06.2015 14:22        


Nemačka od 1. jula ove godine ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada za hrvatske državljane, a hrvatske firme mogu isto tako bez ograničenja da šalju svoje radnike na rad u Nemačku, saopštila je Vlada u Berlinu. "Nemačka vlada će Evropskoj komisiji saopštiti da Nemačka više neće ograničavati pristup radnoj snazi i uslugama za građane Republike Hrvatske", saopšteno je posle sednice nemačke vlade

Sa hrvatskim pasošem u Nemačkoj ne treba radna dozvola

U saopštenju se precizira da se 30. juna završava prelazna faza ograničenog pristupa nemačkom tržištu rada za hrvatske državljane i da Vlada neće iskoristiti mogućnost produženja ograničenja (tri plus dve godine), prenela je Hina.

Od 1. jula, kako se navodi, i hrvatska preduzeća u Nemačkoj mogu neograničeno da zapošljavaju hrvatske radnike, s tim da pri zapošljavanju moraju da poštuju nemačke zakone.

"Zakonom propisana minimalna satnica, koja je u Nemačkoj na snazi od početka godine, važi i za firme iz Hrvatske", navode iz nemačke vlade.

Ističu da je stanje u nemačkoj privredi i na tržištu rada stabilno i da je moguće prihvatiti nove radnike iz Hrvatske. Dodaju da su mnogi hrvatski državljani već 2013. i 2014. došli u Nemačku i da su dobro integrisani, radeći uglavnom u sektorima u kojima je prisutan manjak radne snage, kao što su građevinarstvo i zdravstvo.

Prošle godine je 93.000 hrvatskih državljana u Nemačkoj bilo zaposleno na radnim mestima sa socijalnim davanjima u punom obimu.

Nemačka vlada računa da će iz Hrvatske godišnje u Nemačku na rad odlaziti 10.000 ljudi, ali i da bi taj broj mogao da varira zavisno od ekonomskog stanja u Hrvatskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU Nemačka Hrvatska radna dozvola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana