Tekst objavljen: 19.12.2013 9:15        


Sledeće godine neće biti subvencije za kupovinu stanova, to jest takozvanih subvencionisanih stambenih kredita. Da li zbog ukidanja subvencija ili nečeg drugog, ali cene nekretnina u Srbiji će u 2014. stagnirati, uz mogućnost da neznatno padnu, procenjuju domaći stručnjaci za nekretnine.

Sa ili bez subvencija, kupovine stanove jedva da ima

Takođe, i zvanična statistika beleži da je ove godine tražnja za nekretninama smanjena u odnosu na prethodnu, što je direktno uticalo na slabiji promet i pad cena oko pet odsto.

Najviše su se prodavali stanovi u staroj gradnji, i to pre svega oni manje strukture: garsonjere, jednosobni i jednoiposobni, a kreditnih kupaca je bilo osetno manje nego prošle godine.

Pad cena oseća se najviše na beogradskom tržištu jer je tu kvadrat, u periodu pre krize, najviše i poskupeo, ali je tokom 2013. zabeležen prosečan pad cena od oko pet odsto.

Najskuplje nekretnine u glavnom gradu i dalje se mogu pronaći po ceni od 2.000-2.200 evra kvadrat, ali je kupaca za takve nekretnine sve manje.

Beogradsko tržište i dalje nosi titulu najaktivnijeg, a za njim slede obrenovačko, novosadsko i kragujevačko, dok se u ostalim gradovima Srbije stanovi i kuće prodaju skoro na istom nivou kao prošle godine, a negde i slabije.

Kada je u pitanju procena kretanja cena nekretnina u 2014. godini, odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora, ali očekuje se da će cene kako nove gradnje, tako i stare, stagnirati, uz mogućnost da padnu.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, kupovina novogradnje u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na prošlu godinu, povoljnija je oko 5,7 odsto, ali ako se uračuna i rast kursa evra, u prvom polugodištu ove godine cene su bile realno niže oko 2,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena stanova cene stanova banke subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju države krediti uz subvenciju stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana