EUR 118,20 USD 104,18 CHF 103,55

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 16.11.18. :: 118.2000 rsd

Tekst objavljen: 19.12.2013 9:15        


Sledeće godine neće biti subvencije za kupovinu stanova, to jest takozvanih subvencionisanih stambenih kredita. Da li zbog ukidanja subvencija ili nečeg drugog, ali cene nekretnina u Srbiji će u 2014. stagnirati, uz mogućnost da neznatno padnu, procenjuju domaći stručnjaci za nekretnine.

Sa ili bez subvencija, kupovine stanove jedva da ima

Takođe, i zvanična statistika beleži da je ove godine tražnja za nekretninama smanjena u odnosu na prethodnu, što je direktno uticalo na slabiji promet i pad cena oko pet odsto.

Najviše su se prodavali stanovi u staroj gradnji, i to pre svega oni manje strukture: garsonjere, jednosobni i jednoiposobni, a kreditnih kupaca je bilo osetno manje nego prošle godine.

Pad cena oseća se najviše na beogradskom tržištu jer je tu kvadrat, u periodu pre krize, najviše i poskupeo, ali je tokom 2013. zabeležen prosečan pad cena od oko pet odsto.

Najskuplje nekretnine u glavnom gradu i dalje se mogu pronaći po ceni od 2.000-2.200 evra kvadrat, ali je kupaca za takve nekretnine sve manje.

Beogradsko tržište i dalje nosi titulu najaktivnijeg, a za njim slede obrenovačko, novosadsko i kragujevačko, dok se u ostalim gradovima Srbije stanovi i kuće prodaju skoro na istom nivou kao prošle godine, a negde i slabije.

Kada je u pitanju procena kretanja cena nekretnina u 2014. godini, odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora, ali očekuje se da će cene kako nove gradnje, tako i stare, stagnirati, uz mogućnost da padnu.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, kupovina novogradnje u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na prošlu godinu, povoljnija je oko 5,7 odsto, ali ako se uračuna i rast kursa evra, u prvom polugodištu ove godine cene su bile realno niže oko 2,3 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena stanova cene stanova banke subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju države krediti uz subvenciju stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit