Tekst objavljen: 10.10.2013 11:00        


Platu zbog neplaćenog duga u najvećem broju slučajeva može da nam blokira samo sud ili institucija kojoj smo to lično dozvolili. Banke su najčešće u ovoj drugoj grupi.

Sami dozvolimo banci da nam zbog duga blokira platu

Naime, sami klijenti prilikom sklapanja raznih ugovora o gotovinskim kreditima, dozvoljenim minusima, kreditnim karticama, olako potpišu da pristaju da im poslodavac stavi administrativnu zabranu ukoliko dug ne namire na vreme. I sve to, dodatno, pečatom overi i sam poslodavac.

TREĆINA PRIMANJA ZA ŽIVOT

Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da se izvršenje na zaradi ili penziji može sprovesti do iznosa od maksimum dve trećine primanja. Ako dužnik prima minimalnu zaradu, za dug može da mu bude blokirano maksimum do jedne polovine iznosa. Kada ima više poverilaca koji žele da se naplate od istog dužnika, oni se namiruju onim redom kojim su na to stekli pravo.
To u praksi znači sledeće: čim klijet ne vrati dve, tri rate, banka ceo dug proglasi dospelim i traži od poslodavca da mu blokira određeni deo zarade u korist banke. Problem je što, u ovom slučaju, dužnik može da ostane bez značajnog dela plate.

Od Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga, pri Narodnoj banci Srbije, u ovom slučaju mala je vajda.

Korisnik je sam, prilikom sklapanja ugovora, potpisao da, u slučaju da ne može da namiruje dug, banka sme da aktivira administrativnu zabranu kod poslodavca.

Ni Ministarstvo finansija, iako je u pojedinim slučajevima davalo zvanična mišljenja o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, nije moglo da nam da tačan odgovor da li banka sme da se poziva na ovaj zakon. Upućeni smo, dalje, na Ministarstvo pravde...

NAPLATA POREZA

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisuje da Poreska uprava počinje postupak prinudne naplate poreza donošenjem rešenja, i to u slučaju ako poreski obveznik nije platio porez. Ovo rešenje postaje izvršno danom dostavljanja, a dužnik ima pravo žalbe u roku od osam dana.
Privatni izvršitelji, koji postupaju po ovom zakonu, objašnjavaju da "u izvršenje" kreću isključivo po nalogu suda, osim u jednom slučaju.

- Kod naplate komunalnih usluga izvršitelj ima pravo da sam određuje i izvršava ostvarenje novčanog potraživanja - kažu izvršitelji.

Zakon, u postupku za namirenje potraživanja po osnovu "komunalnih i sličnih usluga" predviđa da poverilac izvršitelju obavezno dostavi, uz svu drugu dokumentaciju, i pismeni dokaz da je prethodno opomenuo dužnika da izvrši svoju obavezu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Braca 10.10.2013 19:46

    A kako moze drugacije? Sami potpisemo ali bez toga ne mozemo da dobijemo bilo sta od banke. I potpuno je normalno da dug mora da se vrati. Kako bi to izgledalo da neko duguje rate a nece da vrati i banka ne moze nikako da naplati dug? Sve je to normalno samo gradjani su u nemastini pa potpisuju sve i svasta samo da dobiju neki dinar koji posle visestruko vrate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost prezaduženost otplata kredita otplata duga kašnjenje u otplati dug zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana