Tekst objavljen: 29.04.2015 10:42        


Samsung elektroniks je u prvom kvartalu ove godine ponovo postao najveći svetski proizvođač smartphone-a potisnuvši sa trona Apple, prema rezultatima istraživanja koje je danas objavila konsultantska kuća Stratedži analitiks.

Samsung potisnuo sa trona Apple u proizvodnji smartfona

Južnokorejska firma je isporučila 83,2 miliona smartphone-a u svetu, što je tržišni udeo od 24 odsto.
To je, ipak, manje od udela koji Samsung imao u prva tri meseca 2014. godine od 31 odsto, ali dovoljno da istisne s prvog mesta Apple, čiji je deo tržišnog kolača u posmatranom kvartalu tekuće godine iznosio 18 odsto, prenosi Rojters.

"Samsung se i dalje suočava sa izazovima u Aziji i drugim mestima, ali se njegov celokupan rezultat dovoljno stabilizovao da potisne Apple i zauzme mesto najvećeg svetskog prodavca smartphone-a", naveo je u saopštenju Nil Moston, izvršni direktor Stratedži analitiksa.

Treće mesto na listi najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo, koja je lani od Googl-a kupila Motorolu i koja je u prvom kvartalu ove godine isporučila 18,8 miliona smartphone-a. To je manje od prošlogodišnjih 19,7 miliona jedinica, pa je udeo Lenova na svetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 odsto.

Sa tržišnim učešćem od pet odsto sledi kineski telekomunikacioni gigant Huawei koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Lani je udeo te privatne kompanije iznosio 4,7 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smart phone pametni telefoni telekomunikacije apple samsung

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana