Tekst objavljen: 22.12.2013 12:00        


Kada je Li Bjong Čul 1938. godine u Koreji osnovao kompaniju Samsung, ona se bavila trgovinom. Danas je to jedan od najvećih i najprepoznatljivijih tehnoloških brendova na svetu.

Samsungov put od izvoza ribe do pametnih telefona

Po osnivanju ova kompanija se zvala Samsung Sanghoe, a bavila se izvozom voća, povrća i ribe. Imala je sedište u gradu Tegu. Naredne tri decenije proširili su posao na oblast procesuiranja hrane, tekstil, osiguranje i maloprodaju.

Ove godine predstavljen je još jedan popularni proizvod - "pametni" sat Galaxy Gear, koji se priključuje na neki od "pametnih" uređaja i omogućava primanje elektronske pošte, deljenje sadržaja i korištenje aplikacija koja su za njega kreirane.
U svet elektronike ušli su krajem šezdesetih godina, i promenili ime u Samsung Elektronika, a svoj prvi televizor predstavili su u Koreji 1972. godine. Ubrzo je ovaj televizor postao uređaj kojim su se ponosili vlasnici širom sveta.

Osnivač firme preminuo je 1987. godine, a nasledio ga je njegov sin Li Kun He. Godinu kasnije Samsung je predstavio svoj prvi mobilni telefon SH-100.

Nezadovoljan lošim kvalitetom proizvoda i lošom slikom brenda predsedavajući Li je 1993. godine u hotelu u Frankfurtu sazvao sastanak rukovodilaca kompanije na kojem je odlučio da pokrene pravu revoluciju.

Od do tada drugorazredne kompanije odlučio je da napravi globalno uspešnu firmu koja će parirati konkurenciji panasoniku i Soniju. Tada je izneo svoju viziju budućnosti Samsunga, koja je ostala poznata kao "Frankfurtska deklaracija".

Najpoznatiji citat iz tog govora je: "Promenite sve osim žene i dece".

Godinu kasnije predstavljen je prvi DRAM čip od 256 megabita, ali vlasnik i dalje nije bio zadovoljan. Naredio je da se 150.000 telefona, faks mašina i drugih uređaja zapali pred radnicima u fabrici Gumi u Južnoj Koreji.

Konačno je 2006. godine Samsung postao globalni lider na tržištu televizora. To se desilo nakon što su predstavili svoju liniju pod nazivom Bordeaux. Godine 2009. predstavili su i7500, prvi android smartfon, da bi samo dve godine kasnije postali najveći snabdevači "pametnih" telefona na svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
koreja najveće kompanije IT kompanije it industrija samsung

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana