Tekst objavljen: 24.04.2018 17:09        


Sberbank Srbija zabeležila je porast profitabilnosti od 84 odsto i ostvarila dobit od 802.9 miliona dinara u 2017. godini. Porast broja korisnika, nova partnerstva, poboljšanje kvaliteta aktive, značajan porast poslovanja u transakcijama i prihoda od naknada zajedno sa paušalnim operativnim troškovima bili su glavni pokretači ovakvih rezultata.

Sberbank Srbija udvostručila dobit

Veliko mi je zadovoljstvo što smo u 2017. godini ostvarili izvanredne poslovne rezultate u svim segmentima poslovanja. Razvijajući nova, inovativna i kreativna rešenja na polju digitalizacije još jednom smo dokazali da pratimo potrebe naših klijenata i idemo u korak s najnovijim svetskim trendovima u bankarstvu“, izjavila je predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija Marijana Vasilescu. B

anka je tokom 2017. godine ostvarila odličan rezultat na planu smanjenja nivoa problematičnih plasmana od čak 40 odsto u odnosu na 2016. godinu. Ovaj rezultat ostvaren je zahvaljujući znatno boljoj naplati, restrukturiranjima i otpisu nenaplativih potraživanja. Takođe, Sberbank ostvarila je neto prihod od kamata u iznosu od 4,3 milijarde dinara dok je ukupan neto prihod od naknada nešto više od 1,2 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Učešće prihoda od naknada u ukupnim prihodima iznosi 19,7 odsto. U okviru poslovanja sa stanovništvom, banka je pokrenula brojne inicijative u oblasti partnerstava, razvoja kartičnog poslovanja i svojih digitalnih proizvoda i usluga. Opsežna anketa o zadovoljstvu klijenata koju je Sberbank Srbija sprovela tokom 2017. godine potvrdila je veoma visok nivo zadovoljstva klijenata. Šest od deset ispitanika je spremno da preporuči usluge Sberbanke, što Sberbanku Srbije stavlja na prvo mesto na srpskom tržištu.

„Veoma smo ponosni što smo kroz partnerstvo s najvećim programom lojalnosti u regionu „Super Kartica”, kao i postavljanjem odličnih osnova za saradnju s kompanijom NIS Gazprom Neft, kroz zajednički projekat „Sa nama na putu“, uspeli da dodatno ojačamo segment poslovanja sa stanovništvom“, dodala je Marijana Vasilescu. Što se tiče broja korisnika elektronskog bankarstva Sberbank Srbija je zabeležila značajni rast u odnosu na 2016. godinu. Najveći uspeh postignut je na polju mobilnog bankarstva, gde je broj registrovanih korisnika porastao za 113 odsto.

Konkurentne, transparentne i prilagođene ponude kredita povećale su ukupni kreditni portfolio banke. Novi krediti u svim segmentima poslovanja banke povećani su za jednu trećinu (34 odsto) u odnosu na 2016. godinu i zaključno sa 31.12.2017. godine iznosili su 39,4 milijarde dinara. Konstatni rad na unapređenju proizvoda i usluga Sberbanke, rezultirao je rastom plasmana u segmentu poslovanja sa stanovništvom od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U sektoru malih i srednjih preduzeća zabeleženo je povećanje nivoa kreditnih plasmana od 17 odsto, dok je evidentirani rast u sektoru velikih korporativnih klijenata 56 odsto.

Ukupan iznos depozita u segmentu stanovništva i mikro preduzeća zaključno sa 31.12.2017. godine iznosio je 39.5 milijardi dinara, što predstavlja rast od 11 odsto. Postignuti rast je najbolji odraz poverenja klijenata. Sberbank Srbija je na domaćem tržištu prepoznata kao most između srpskih i ruskih kompanija, čemu je doprinelo značajno učešće u spoljno trgovinskoj razmeni sa Rusijom od čak 20 odsto. Adekvatnost kapitala se iz godine u godinu poboljšava i na kraju 2017. godine iznosila je 30.14 odsto, jednostavno ispunjavajući sve regulatorne zahteve.

Ključni rezultati ostvareni tokom 2017. godine*:

  • Procenat NPL plasmana je smanjen sa 22.3 odsto u 2016. godini na 12.7 odsto u 2017. godini. · Ukupan iznos depozita od klijenata iznosi 70.4 milijarde dinara, što predstavlja rast od 4.6 milijardi dinara. 
  • Krediti klijentima iznose 73.9 milijardi dinara, sa značajnim poboljšanjem kvaliteta portfolija zahvaljujući smanjenju problematičnih kredita (7.1 milijardu dinara pad NPL u odnosu na 2016.). · Učešće banke u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu sa Rusijom dostiže 20 odsto. · Ostvareni rast neto prihoda od naknada iznosi 41 odsto. 
  • Bilansna suma iznosi 116 milijardi dinara sa rastom od gotovo 12 odsto. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobit banke poslovanje banaka Sberbank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana