Tekst objavljen: 19.07.2018 15:59        


Gugl će morati da razdvoji Chrome od Android sisema, plus da plati kaznu od skoro 5 milijardi evra, ali to nije sve.

Šef Gugla upozorava: Android više neće biti besplatan?!

Odluka EK koja se povezuje i sa političkim trenutkom, odnosno koja šalje jasnu poruku američkom predsedniku Donaldu Trampu, mogla bi da ima posledice i za budućnost Androidovog besplatnog poslovnog modela.

Gugl je od proizvođača mobilnih uređaja tražio da reinstaliraju njihov pretraživač ako žele da imaju pristup njihovim raznim uslugama, što je, kako smatra EK, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

"Ukoliko proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne budu mogli da uključe naše aplikacije na svoj širok raspon uređaja, to bi narušilo ravnotežu ekoistema Androida", objasnio je Sander Pičai, izvršni direktor Gugla na svom blogu pažljivo birajući reči, odnosno, izbegavajući činjenicu da proizvođači mobilnih telefona više neće biti prisiljeni da grupišu aplikacije.

"Do sada je Androidov poslovni model značio da ne moramo da naplaćujemo proizvođačima mobilnih telefona našu tehnologiju, ali zabrinuti smo da će ova odluka narušiti našu ravnotežu s Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sistemana na otvorenim platformama", napisao je Pičai.

Njegovo suptilno objašnjenje korisnici, proizvođači i EK trebalo bi da shvate kao upozorenje, piše The Verge. Inače, EU nije dala predlog kako bi Gugl mogao da reši problem tj. kršenje pravila zbog kojih je i kažnjen.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju da je ovo Pičaijevo objašnjenje više blef.

Dok čekamo da vidimo da li će android i dalje biti besplatan, Gugl sprema žalbu na rekordno visoku novčanu kaznu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pretraživač mobilni telefoni android

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana