Tekst objavljen: 17.01.2022 15:45        


Nova severnomakedonska vlada planira da legalizuje trgovanje kriptovalutama, a prihodi će biti oporezivi

Severna Makedonija legalizuje trgovinu kriptovalutama SkopljeTo je navedeno u nacrtu programa mandatara Dimitra Kovačevskog koji je dostavljen Saboru.

U obrazloženju za legalizaciju trgovanja kriptovalutama stoji da zemlja želi da uhvati vezu s globalnim tokovima, koji ozbiljno napreduju u najrazvijenijim finansijskim sistemima.

- Vlada će građanima koji poseduju bitkoine ili druge stabilne kriptovalute omogućiti da ih legalno razmenjuju, a domaćim firmama da vrše trgovinu sa inostranstvom kripto sredstvima sa svojim dobavljačima, stoji u nacrtu programa, prenosi portal Indikator.

U pripremi i donošenju zakonskih rešenja, kako je najavljeno, poštovaće se preporuke Evropske unije, a uključiće se Ministarstvo finansija, Narodna banka i poslovne banke, uz konsultovanje stručnjaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema navodima u najavi, formalizacija trgovanja kriptovalutama doneće i poreske prilive.

- Dugoročno će privući potencijalne kripto investitore iz celog sveta, dodaje se u nacrtu vladinog programa.

Vladina najava ostavila je pozitivan utisak na trgovce digitalnom imovinom u Severnoj Makedoniji, ali i ostavila prostor za konačan stav zavisno od zakonskih rešenja koja će biti doneta, prenosi B92.

Jedan od naglasaka stavljen je na sistema oporezivanja kriptovaluta, a prema mišljenju stručnjaka, treba ga pomno promisliti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
legalizacija kriptovaluta kriptovalute trgovina kriptovalutama Severna Makedonija bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana