Tekst objavljen: 03.02.2023 15:55        


Severna Koreja, koja važi za tehnološki nerazvijenu zemlju, predvodnica je u krađi kriptovaluta na globalnom nivou

"Severnokorejski hakeri ukrali najviše kriptovaluta na svetu"


Njeni hakeri su naime prošle godine ukrali digitalnog novca u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, kažu iz kompanije Chainalysis koja se bavi analizom blokčejn tržišta. Ovo je četiri puta veća suma od one koju su uspeli da uzmu u 2021. godini.

Koliko je to ozbiljna brojka pokazuje podatak da se severnokorejskim hakerima pripisuje skoro polovina vrednosti ukradenih kriptovaluta na celoj planeti. Prošle godine je, naravno nelegalnim metodama, otuđeno ukupno 3,8 milijardi dolara digitalnog novca. Ovo je za pola milijarde dolara više nego što je ukradeno 2021. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dobar deo tog iznosa prošao je kroz ruke, odnosno tastature, severnokorejskih hakera. Sumnja se da su oni podržani od strane države i da će deo tog novca biti iskorišćen za nastavak finansiranja razvoja nuklearnog naoružanja. Šta više, američki bezbednjaci već su izračunali da će trećina tog novca završiti u programu za razvoj oružja.

Takođe, dodaje se u ovom izveštaju, postoje ozbiljne indicije da je Severna Koreja uključena i u “pranje” digitalnog novca i NFT-ova koje su ukrali drugi hakeri, kao i da je uključena u neke akcije grupe „Lazarus“ koja je naveliko krala kriptovalute.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
severna koreja hakeri kriptovalute krađa kriptovaluta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana