Tekst objavljen: 21.04.2015 15:01        


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da se najoštrije protive mogućnosti da se u narednom periodu delimično ili potpuno ukine državni penzioni sistem i da se zakonom uvede obaveza da građani štede u privatnim penzionim fondovima.

Sindikati kritikuju mogućnost obavezne privatne penzije

- To bi nas kao društvo direktno gurnulo u državu diktature i autokratije. Državni penzioni fond mora da opstane, jer nam novi "Dafina i Jezda" ne trebaju, a i čemu onda služi država i koga ona treba da zastupa? - poručuju sindikati u saopštenju.

Udruženi sindikati kritikovali su tu najavu, za koju navode da je ministar finansije Dušan Vujović izneo na panelu MMF-a u Vašingtonu.

- Vujović bi trebalo da zna da nijedan privatni penzijski fond u svetu ne garantuje ništa kao što to može država, pa bilo kakva diskusija o drugom stubu PIO osiguranja u Srbiji mora da bude isključivo na bazi lične dobrovoljnosti, a ne metodom nametnute zakonske obaveze izglasane u Skupštini Srbije - piše u saopštenju sindikata.

Nemamo protiv, poručuju u saopštenju, da se ministar kocka svojim novcem, ali nikako parama građana Srbije.

- To bi bila prodaja sudbina građana i same države za čiju trgovinu na svetskom tržištu kapitala nema mandat - piše u saopštenju.

Za sadašnje stanje penzijskog sistema nisu odgovorni građani koji godinama rade i odvajaju u fond za starost, koji su, na žalost, mnogi doslovce godinama unazad čerupali uz pomoć ljudi iz vlasti, a da za tu vrstu pljačke niko u Srbiji do sada nije ozbiljno krivično odgovarao, navode sindikati.

- Od Vujovića očekujemo mnogo više, poput otvaranja novih radnih mesta, smanjenja sive ekonomije, efikasniju naplatu poreza i oduzimanje nezakonito stečene imovine, manji uticaj uvozničkog lobija na tržištu, odnosno,sve ono šta je vlast obećala da će uraditi,a ne eksperimente i novu pljačku sopstvenog naroda koji sve teže živi i egzistira - zaključak je sindikata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milan 21.04.2015 21:19

    Gospoda su zarobljeni u vremenu. Ne znaju da je nas fond tekuci racun a ne fond i da generacije koje za 15- 20 godina idu u penziju dzabe uplacuju doprinose jer nece ni imati penziju

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
udruženje sindikata penzija privatna penzija sindikati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana