Tekst objavljen: 07.08.2016 16:00        


Više od dve godine minimalna cena rada od 121 dinar po satu nije menjana. Sindikati traže povećanje - 140 dinara po satu, a poslodavci misle da je realno povećanje tri odsto, koliko je zvanična stopa inflacije, što bi povećalo minimalnu cenu rada za 500 dinara. Ekonomisti smatraju da bi moguće povećanje moglo da poboljša položaj oko 400 hiljada najslabije plaćenih nekvalifikovanih radnika.

Sindikati traže povećanje minimalne cene rada

"Nivo zaposlenosti raste, produktivnost raste, BDP raste, potrošačke cene rastu neumitno, prosečna zarada raste a minimalna potrošačka korpa sa ovakvim iznosom minimalne zarade pokriva se tek sa 60 odsto", kaže uško Vuković, potpredsednik Saveza Samostalnog sindikata Srbije.

U narednih nekoliko godina minimalna zarada mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, smatraju sindikati. Poslodavci smatraju da nema uslova za traženo povećanje "minimalca" i nude povećanje u nivou inflacije - tri odsto.

"Kada se poveća minimalna zarada onda se sličnim koeficijentom povećavaju i sve ostale zarade, pa to onda za poslodavce često bude problem", kaže Boban Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Povećanje koje nudi Unija poslodavaca uvećalo bi minimalnu zaradu za 500 dinara, a minimalna zarada bi mogla biti povećana kada bi se smanjili poreski izdaci koji se kreću od 63 odsto do 68 odsto, kažu poslodavci. Ekonomisti smatraju da bi povećanje zarada moglo izazvati dvostruke efekte.

"Potencijalni rizik ovog poteza je da bi neki poslodavci mogli da odu u sivu zonu, a ono što je potencijalni dobitak to je da ako ne dođe do bekstva u sivu zonu, onda bi poreski prihodi bili nešto veći, što je pozitivno. Sa druge strane zarade onih koji imaju mala primanja bile bi veće za njih značajnih 20 odsto", kaže Goran Nikolić, ekonomista.

Porez na minimalnu zaradu od 21 hljadu dinara iznosi 11 hiljada dinara, što znači da poslodavac mora da izdvoji 33 hiljade dinara i za minimalnu zaradu.

Minimalna potrošačka korpa iznosi oko 35 hiljada dinara, što i sa povećanjem "minimalca" pokriva tek 70 odsto namirnica iz minimalne potrošačke korpe.

Pregovori o visini minimalne zarade treba da budu završeni do 15. septembra, kada dva reprezentativna sindikata i poslodavci izlaze s predlogom pred Vladu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošačka korpa povećanje cene rada minimalac sindikati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana