Tekst objavljen: 12.01.2022 11:35        


Za razliku od Zapadnog Balkana, gde je tržište kripto-bankomata tek u povoju, u svetu je ono dostiglo vrednost od preko 75 miliona dolara. Najveće učešće u prihodima, više od 45 odsto, ima Severna Amerika

Širom sveta raste broj bankomata za kriptovalute


Tržište kripto-bankomata u svetu trenutno vredi nešto više od 75 miliona dolara, procenjuje se u izveštaju „Grand View Reaserch“, sa očekivanjima da će se povećati za preko 59 odsto do 2028. godine, zahvaljujući sve većem interesovanju za kriptovalute, piše portal Biznis i Finansije.

Prošle godine funkcionisalo je više od 29.000 ovakvih uređaja širom sveta, najviše u Severnoj Americi, koja imala udeo u ukupnim prihodima veći od 45 odsto. Brzom rastu ovog tržišta u SAD doprinelo je postavljanje bankomata na javnim mestima, a prošle godine su američki operatori bitkoin bankomata oformili koaliciju „Cryptocurrency Compliance Corporative“, s ciljem da se usklade standardi radi sprečavanja zloupotreba na tržištu kripto valuta.

Predviđa se da će tržište kripto-bankomata najbrže rasti u azijsko-pacifičkim zemljama, naročito na Filipinima, zahvaljujući širenju 5G tehnologije i sve većem broju dvosmernih bankomata za transakcije sa digitalnim valutama.

Bitkoin nosi skoro trećinu ukupnih prihoda

Hardverske komponente za kripto-bankomate, kao što su prekidači na vratima, automati za izdavanje novca, kutije za proširenje, reciklažni uređaji i kutije za gotovinu, učestvovale su sa preko 78 odsto u ukupnim prihodima na ovom tržištu. Ipak, stručnjaci procenjuju da će narednih godina rasti najbrže softverska rešenja koja povezuju kripto-bankomate i računarstvo u oblaku. Zahvaljujući tome, oni koji pružaju ovakve usluge mogu imati potpunu kontrolu nad finansijskim transakcijama i pratiti njihovu usklađenost sa regulatornim zahtevima.

Prošle godine bankomati za transakcije sa bitkoinom su preovlađivali na tržištu i ostvarili su nešto više od 30 odsto ukupnih prihoda. Na to utiče sve veća tražnja za ovom digitalnom valutom, ali i odluke pojedinih kompanija, poput Pej Pala, da omoguće plaćanje bitkoinom u trgovinskim objektima.

Očekuje se da će u narednom periodu značajan rast zabeležiti i bankomati koji nastoje da više promovišu upotrebu lajtkoina. Tome će doprineti i sve veći broj kompanija koje posluju sa bankomatima za bitkoin transakcije, ali daju mogućnost da se trguje i lajtkoinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

 
"Kripto Priština"

Ugostitelji su prošle godine prednjačili u svetu po dozvolama da se usluge plaćaju kriptovalutama. Oni su činili trećinu ukupnih plaćanja virtuelnim novcem, a primetno je da se sve više kripto-bankomata instalira i u noćnim klubovima širom sveta.

Podsetimo da su domaći mediji krajem prošle godine, pozivajući se na neimenovani izvor, objavili da u Srbiji ima najviše bankomata u Prištini, ukupno četiri, dok se u Beogradu i Novom Sadu nalaze po dva, a jedan funkcioniše u Nišu. U Bosni i Hercegovini ih ima ukupno šest, tri u Banjaluci i isto toliko u Prijedoru, dok u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji nema nijednog bankomata za transakcije sa kriptovalutama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankomati za kriptovalute kriptovalute trgovina kriptovalutama bitkoin bankomat trgovina bitkoinom bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana