Tekst objavljen: 09.08.2015 10:03        


Iako su mesečna rata i kamatna stopa ono što većina banaka ističe u prvi plan, važno je znati da kod mnogih pozajmica obično postoji još nekoliko dodatnih troškova, o kojima se često govori „tek naknadno“, a koje nikada ne bi trebalo ispustiti iz vida.

"Skriveni troškovi" kod kredita

Bez obzira što ovi troškovi, poput naknade za obradu kredita i održavanje kreditne partije, premije za osiguranje života ili osiguranja od gubitka posla, generalno nisu veliki, reč je o naknadama koje kamatnu stopu kod stambenih kredita mogu da povećaju čak za 0,5 odsto, a vaša mesečna izdvajanja za 20 do preko 50 evra.

Preporuka savetnika ProCredit banke je da, kada „vagate“ različite ponude, uvek tačno znate šta je sve obuhvaćeno kamatnim stopama ili ratama koje upoređujete.


POJEDINE BANKE NEKE OD OVIH NAKNADA prikazuju mimo svoje kamatne stope, a sve u nameri da im kamata zvuči što atraktivnije. Zbog toga, preporuka savetnika ProCredit banke je da, kada „vagate“ različite ponude, uvek tačno znate šta je sve obuhvaćeno kamatnim stopama ili ratama koje upoređujete, jer samo tako možete izvesti pouzdan zaključak.

NAKNADE ZA OBRADU STAMBENIH KREDITA se na našem tržištu kreću od 0,5 do 1 odsto jednokratno. S druge strane, naknada za održavanje kreditnog računa/partije iznosi do 0,25 odsto od ostataka duga i naplaćuje se svake godine.

ZA PREMIJU ŽIVOTNOG OSIGURANJA (što je često uslov za povoljniju kamatu kod stambenog kredita) mesečno je potrebno izdvajati oko 10 evra, a veoma često tu je i premija za osiguranje od gubitka posla koje mnoge banke naplaćuju jednokratno i to iz samog kredita koji klijentu isplate.

VAŽNO JE ZNATI da se sva iznenađenja oko pomenutih naknada mogu izbeći pravilnim izborom banke i saradnjom sa finansijskim partnerom koji je uvek spreman da otvoreno govori o svojoj ponudi i da vam pravilno predstavi sve uslove svojih usluga.

KOD SVAKOG KREDITA neophodno je, takođe, uvek voditi računa da niske ili nikakve naknade ne budu, u stvari, zamena za previsoku kamatnu stopu - što nije redak slučaj, jer na taj način ove naizgled pogodnosti gube svaki smisao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit procredit banke procredit banka kamate na kredite skriveni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana