Tekst objavljen: 05.01.2015 11:13        


Građani će i nadalje moći da kupuju struju samo od EPS-a. Iako je od 1. januara ove godine zakonski omogućeno da se električnom energijom snabdevamo tamo gde nam je najpovoljnije, ovo će do daljeg važiti samo na papiru.

Skuplja struja od avgusta

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Kako je potvrđeno, od 44 aktivna trgovca strujom koji trenutno rade u Srbiji, nijedan ne sprema ponudu za domaćinstva. Iako je bilo najava da će slovenački „Gent I“, a koji struju prodaje građanima u regionu, ponuditi srpskim domaćinstvima koji troše preko 2.000 kilovata mesečno nešto povoljnije uslove za nabavku, i oni su, kako saznajemo, odustali. Inače, procene su da oko četiri odsto od ukupnog broja domaćinstava ulazi u crvenu zonu.

Iako niko od njih ne želi otvoreno da govori o razlozima za ignorisanje činjenice da mogu da konkurišu EPS-u, nezvanično kažu da je cena struje u Srbiji takva da je nemoguća tržišna utakmica. Možda će, saznajemo, ponude dati u drugoj polovini godine. Zasad, inače, svega tri prodavca struje prodaju električnu energiju privredi, ali u simboličnim vrednostima.

Šest milijardi gubitaka


Električna energija poslednji put poskupela je avgusta 2013. godine, i to za 11,5 odsto u proseku. Računa se da je cena javnog snabdevanja u Srbiji 30 odsto niža nego u regionu. Ranije računice ukazuju na to da je EPS u poslednjih osam godina na razlici između tržišne i cene javnog snabdevanja izgubio preko šest milijardi evra.

Ta namera dela trgovaca strujom se poklapa sa onim što se ovih dana, istina samo nezvanično, može čuti u Vladi Srbije. Poskupljenje kilovata u ovoj godini nas neće zaobići, ali će, kako saznaje „Blic“, sačekati da se okonča korporativizacija EPS-a. Kako je ovaj proces oročen na sredinu jula ove godine, viši računi za struju će nam stizati od avgusta. Najizvesnije je da će električna energija biti skuplja za 15 odsto. 


- Tokom narednih meseci okončaće se proces spajanja većine zavisnih preduzeća Elektroprivrede centrali. Firme poput „Kolubare“, „Kostolca“, „Đerdapa“ biće deo jedinstvenog sistema EPS-a, bar kao i svih pet distribucija. Uz matični EPS, postojaće samo dve ćerke firme - „EPS snabdevanje“ i „EPS distribucija“. Kada se taj posao okonča, otpuste viškovi zaposlenih i ceo sistem učini racionalnijim, ići će se i na povećanje cene struje - objašnjava izvor u Nemanjinoj 11.

1 komentar

  1. User image
    боре 08.01.2015 14:57

    како изгубио? дајте молим вас , ништа епс није изгубио него су грађани добили! па због кога ЕПС постоји?!?!?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS cena struje poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana