Tekst objavljen: 24.03.2015 16:33        


Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama su se u februaru oporavile, jer je cena benzina porasla prvi put od juna prošle godine, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada. Indeks potrošačkih cena (CPI) je u februaru porastao 0,2 odsto, posle januarskog pada od 0,7 odsto, čime je stavljena tačka na tri uzastopna meseca deflacije, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi Rojters.

Skuplji benzin podigao inflaciju u SAD

Na godišnjem nivou, inflacija je u februaru stagnirala posle januarskog pada od 0,1 odsto. Osnovna inflacija, kada se izmuzmu kolebljive cene hrane i energenata, porasla je u februaru 0,2 odsto, posle sličnog rasta registrovanog u januaru, dok je na godišnjem nivou porasla u posmatranom mesecu 1,7 odsto, najviše od novembra prošle godine.

Cene benzina su, posle januarskog pada od 18,7 odsto, u februaru porasle 2,4 odsto, što je najveći rast od decembra 2013. godine. Cene benzina su tokom sedam uzastopnih meseci beležile pad.

Cene hrane su u februaru porasle 0,2 odsto, troškovi stanovanja za 0,2 odsto, a cene odeće za 0,3 odsto posle sličnog rasta iz januara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast inflacije u januaru inflacija USA cene gorivo nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana