Tekst objavljen: 27.04.2016 12:45        


Cene nafte su danas povećale dobitke u azijskom trgovanju, pošto trgovci čekaju izveštaj o američkim zalihama "crnog zlata", a analitičari ocenjuju da je najgora rasprodaja ovog energenta verovatno prošla. 

Slab dolar pogurao cene nafte uoči sastanka Feda

Dva glavna tipa nafte, američka WTI i severnomorska nafta "brent", poskupela su juče a rast cena su podstakle spekulacije da Saudijska Arabija planira da smanji bušenja, što je podgrejalo nade da će doći do ublažavanja globalne prezasićenosti ponude, izveštava agencija AFP.

Slab dolar je takođe pružio podršku nafti, pošto je ova sirovina izražena u američkoj valuti sada jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

Amerčka "laka" nafta WTI za junske isporuke porasla je za 42 centa (0,95 odsto) na 44,46 dolara po barelu, a sirova nafta "brent" za juni je poskupela za 48 centi (1,05 odsto) na 46,22 dolara.

"Tržišno raspoloženje nastavlja rast", kaže Tim Evans, analitičar za energetiku u njujorškoj kompaniji Siti Fjučers Perspektiv, i dodaje da je "mnogi ljudi ubeđeno da je dno dodirnuto i da će se tržište uravnotežiti do kraja godine".

Od sredine 2014. godine cene sirove nafte pale su za više od 70 odsto, na gotovo 13-godišnji minimum na početku ove godine zbog prevelike ponude, hiperprodukcije, slabe tražnje i usporavanja globalne privrede.

Iako su razgovori između vodećih proizvođača za rešavanje naftne krize propali 17. aprila, znaci uspona kineske privrede i snažan američki oporavak pomogli su skok cena na najviši nivo od početka godine do danas.

Trgovci nestrpljivo očekuju izveštaj američkog ministarstva za energetiku o zalihama nafte u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije danas. Američki instiutut za naftu je, prema "Blumberg news", juče prijavio neočekivani pad zaliha.

Takođe, kasnije danas treba da bude završen sastanak Federalnih rezervi o monetarnoj politici, koji će dati bliže naznake o stanju američke ekonomije i vremenskom rasporedu američke centralne banke za podizanje kamatnih stopa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vlada 03.05.2016 20:12

    Da li zna neko,ako dođe do stabilizacije tržišta, ili porasta cene nafte, kako će to uticati na dolar,odnosno evro, odnosno njihov međusobni odnos? Hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sastanak feda cena nafte Uprava federalnih rezervi zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana