Tekst objavljen: 27.12.2016 8:48        


Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi protekao je uz veoma slabu investicionu aktivnost, što je bilo očekivano s obzirom na to da je većina svetskih tržišta zatvorena zbog praznovanja Božića po Gregorijanskom kalendaru. Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, oslabio je za četvrtinu procenta na 710,9 poena, a BELEXlajn je skliznuo naniže za 0,32 odsto na 1.556.88 poena.

Slab promet na Berzi, indeksi blago oslabili

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 7,1 milion dinara (57,8 hiljada evra).
Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije, koja je zabeležila promet od 3,7 miliona dinara po prosečnoj ceni od 737 dinara, što je identično ceni na zatvaranju od petka, prema izveštaju Wise brokera.

Gro prometa na ovoj hartiji ostvareno je na početku trgovanja, dok je tokom dana oslabila tražnja slično kao i u petak. NIS od početka godine beleži rast vrednosti od 22,8 procenata, i na dobrom putu je da prekine trend pada koji traje dve godine. NIS je izgubio na vrednosti u 2014. godini 16,4 odsto, a godinu dana kasnije dodatnih 22,6 procenatai.

Ostale likvidne hartije su daleko zaostajale po prometu.
Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Mešer Tehnogas, spustio se ispod nivoa od 13.000 dinara prvi put od 5. decembra, uz neveliki promet od 0,2 miliona dinara.

Impol Seval je, uz sličan promet, porastao pola procenta na 2.624 dinara, dok je gornjomilanovački Metalac oslabio 1,5 odsto na 1.654 dinara.

Na aukcijskom tržištu, Goša FSO je registrovala promet od 1,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 950 dinara, dok je beogradska Informatika, nakon povećanih prometa proteklih dana, skocila 4,7 procenata na 890 dinara, uz trgovanje od 0,3 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom trgovanju akcijama učestvovali sa 28,28 odsto, pri čemu su u kupovini učestvovali sa 54,23 procenta, a u prodaji sa 2,33 odsto.
Državne obveznice juče nisu beležile promet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berzi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana