Tekst objavljen: 03.04.2015 13:56        


Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove sedmice je prodato 415 tona robe, svega 3,75 odsto više u odnosu na rekordno mali promet u prethodnoj nedelji, saopštila je danas Berza. Finansijska vrednost prometa je iznosila 7.939.250 dinara i 22 odsto je manja nego prethodne nedelje, s obzirom na dominantno učešće najjeftinije robe (kukuruza) u ukupnom prometu na berzanskom tržištu, navedeno je u izveštaju.

Slab promet na Produktnoj berzi

Kukuruza je prodato 390 tona, po ceni od 17,27 do 17,60 dinara po kilogramu, sa uračunatim PDV-om, što je rast od 2,65 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.
Soje je prodato 25 tona po ceni od 44,55 dinara, 0,25 odsto većom nego prošle nedelje.

Cena pšenice je u poslednjih mesec dana toliko pala da vlasnici hlebnog žita definitvno smatraju da je to donji prag ispod kojeg više nisu spremni da nude svoju robu. Kada se za period od novembra prošle, pa do aprila ove godine ukalkulišu troškovi skladištenja, cena iz prethodne nedelje od 22 dinara po kilogramu poptuno neprivlačna za prodavce. Upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja prodavaca sa ovog tržišta i činjenice da protekle nedelje nije sklopljen ni jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom preko berze, ukazuju stručnjaci berze.

Ovonedeljni rast cene kukuruza uticao je i na rast indeksne vrednosti PRODEX-a, u odnosu na prošli petak i to za 1,37 indeksnih poena i zaključen je na vrednosti od 207,38 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ječam cena žitarica manji promet na robnoj berzi produktivna berza kukuruz pšenica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana