Tekst objavljen: 26.10.2015 10:41        


Protekla nedelja će ostati upamćena po neslavnom rekordu na novosadskoj berzi, jer je prodato svega 198 tona robe ukupne vrednosti 5.992.140 dinara. U odnosu na prethodni nedeljni period to predstavlja šest puta manji fizički, odnosno finansijski obim prometa, saopštila je Berza.

Slab promet na Produktnoj berzi

Berba kukuruza odavno nije toliko dugo trajala. Vlažno i kišovito vreme ne samo da sprečava skidanje useva, već i utiče na kvalitet zrna. U ponudi se sve češće pojavljuje kukuruz van standarda kvaliteta i to u velikoj meri odbija kupce, pre svega izvoznike, koji su zaineresovani za kvalitetniji kukuruz.

Prosečna cena kukuruza u protekloj nedelji je iznosila 17,93 dinara po kilogramu, što je rast od 0,62 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a prodato je 48 tona.

Sojom je trgovano u količini 50 tona, a cena je bila 44,55 dinara, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,42 odsto.

Najviše je trgovano suncokretovom sačmom, 100 tona, što je polovina ukupnog nedeljnog prometa. Cena je bila 29,04 dinara po kilogramu i 1,22 odsto je niža nego u prethodnom trgovanju.

Indeks Produktne berze PRODEX porastao je 0,30 indeksnih poena, na 205,83 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kukuruz na berzi glavni indeks berze produktna berza produktna berza novi sad cena žitarica berzanski indeks manji promet na robnoj berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana