Tekst objavljen: 21.05.2015 13:44        


Ekonomija evrozone je u maju pokazala neočekivane znake slabosti, zadavši udarac nadama da će doći do brzog oporavka, upkos tome što je evidentiran rast zapošljavanja, pokazali su danas podaci istraživačke agencije Markit. Pomno praćeni kompozitni indeks upravljanja nabavkom (PMI) pao je u maju na 53,4 sa 53,9 poena iz aprila, prenosi agencija Frans pres.

Slabiji privredni rast uprkos rastu zaposljavanja

Iako je indeks ostao iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada sektorske aktivnosti, Markit navodi da rezultat pokazuje da stimulativne mere koje je pokrenula Evropska centralna banka (ECB) još uvek nisu počele da daju rezultate.

Da bi pomogla u oporavku ekonomije, ECB je lansirala obiman program kupovine obveznica zemalja evrozone, poznat kao kvantitativno labavljenje, kojim planira da uliva 60 milijardi evra mesečno u ekonomiju evrozone do septembra 2016.

Markit navodi da je zapošljavanje u evrozoni u maju uvećano najbržim tempom u poslednje četiri godine, zahvaljujući optimizmu poslodavaca u pogledu budućnosti, pre svega u prerađivačkom sektoru, gde je slab evro doprineo rastu prihoda od izvoza.

PMI u uslužnom sektoru, koji čini oko dve trećine ukupne ekonomske aktivnosti, snižen je u maju na 53,3 sa 54,1 poen iz aprila. PMI u prerađivačkom sektoru je istovremeno porastao na 13-mesečni maksimum od 52,3 poena, u odnosu na aprilskih 52 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona privredni rast zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana