Tekst objavljen: 14.03.2016 13:05        


Vodeći evropski berzanski indeksi su u petak snažno porasli, samo dan pošto je Evropska centralna banka predstavila nove podsticajne mere. Frankfurtski indeks DAX 30 i pariski KAK 40 su popodne porasli za preko 3,0 odsto, dok je madridski IBEX 35 bio u plusu od 3,2 odsto, a milanski FTSE Mib napredovao za 4,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Snažan rast evropskih akcija zbog hrabrog poteza ECB-a

Van evrozone, londonski indeks FTSE 100 je ojačao za 1,6 odsto u odnosu na nivo sa jučerašnjeg zatvaranja berze.

Deonice na Wall Street-u su sledile trend na evropskim berzama, pri čemu je samo pet minuta od otvaranja berze industrijski indeks Dau Džons porastao za 0,94 odsto, širi S||P 500 za 0,98 odsto, a tehnološki Nasdak za 1,01 odsto.

Na valutnim berzama, evro je oslabio neznatno prema dolaru na 1,1117 dolara sa 1,1183 dolara.
Evropske berze su u četvrtak završile u minusu, nakon što je početni entuzijazam oko ECB-ovih podsticaja potisnula sumnja u pogledu planova centralne banke i njenih perspektiva vezano za evrozonu.

Ipak, berze su poslednji radni dan ostvarile spektakularan oporavak, pošto je većina posmatrača ocenilo da su akcije ECB-a hrabrije od očekivanih.

Berzanski indeksi u Aziji su, takođe, u petak porasli, pri čemu je japanski indeks Nikei ojačao za 0,5 odsto, šangajski za 0,2 odsto, a honkonški za 1,1 odsto, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske akcije rast akcija na berzi ecb oporavak akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana