Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 27.01.2015 11:24        


Potpredsednik Švajcarske centralne banke (SNB) Žan-Pjer Dantin izjavio je da je Švajcarska, u osnovi, spremna za intervencije na valutnim tržištima i da samo do određene granice može da odustane od odbrane kursa franka.

SNB samo za intervencije na valutnim tržištima

"Odustanak od obrane kursa (franka) znaci zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvatamo, ali samo do određene tačke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima", rekao je danas Dantin u intervjuu švajcarskom dnevniku Tagesancajger (TagesAnzeiger).

SNB je 15. januara šokirala finanscijska tržišta odustavši, posle tri godine, od obrane minimalnog kursa od 1,20 franaka za evro, što je izazvalo naglo jačanje "švajcarca, podseća list. Banka je kasnije objasnila da bi je odbrana tog kursa samo u januaru koštala 100 milijardi franaka..

Dantin kaže da je SNB spremna da interveniše na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, ocenivši da će do stabilizacije tržišta proći još neko vreme. On je dodao da centralna banka ne prati samo kurs franka prema evru, nego i prema dolaru.

Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Dantin je rekao da danska politika vezivanja kursa krune za evro ne odgovara Švajcarskoj, ali da singapurski sistem, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute njenih najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefinsanog raspona, "zaslužuje pažljivu analizu".

Potpredsednik Švajcarske centralne banke objasnio je da je odluka o odustajanju od obrane kursa franka doneta pošto su rizici takve politike po privredu počeli da prevazilaze korist.
"Teoretski, bilans SNB-a može da raste neograniceno. Međutim, u toj situaciji SNB je, u ekstremnom slučaju, mogla da bude prisiljena da ubrizga na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno", objasnio je Dantin, istakavši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi.

Veliki gubici mogli su da ugroze SNB-ove godišnje isplate najvećim deoničarima: 26 kantona, ili država, kao i saveznoj vladi, zaključio je Dantin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
švajcarac kurs Švajcarska centralna banka SNB odbrana kursa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana