Tekst objavljen: 01.10.2013 14:30        


Sezonska sniženja su za mnoge građane prilika da kupe garderobu. Prodavci ovo često koriste, pa da bi privukli kupca ističu sniženja koja u njihovim radnjama ne postoje. Žalbe na "lažna sniženja" su svakodnevne. U Ministarstvu trgovine podsećaju kupce da ih štite čak tri zakona. Savetuju ih da ne oklevaju, već da nesavesnog trgovca prijave.

Sniženja, popusti, šareni izlozi i šarene laže...

Reči koje ogromnom brzinom mogu privući pažnju kupca su sniženje, rasprodaja i popust. Zavedeni procentima ispisanim na izlozima, kupci se ubrzo nađu u radnji. Onda shvate da na policama nema odeće za njihov novčanik.

Veliki trgovinski lanci, kažu, poštuju pravila. Problemi nastaju sa "malim" prodavcima. U prvih osam meseci, od 105 radnji, koliko je posetila tržišna inspekcija u prestonici, sudiji za prekršaje podnete su 23 prijave. Kazne su od četrdeset do sto hiljada dinara. Ponekad - samo opomena.
Za plitak džep i cena sa popustom je previsoka, pa se građani često zapitaju kada će specijalni popusti za njih zaista postati specijalni.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević napominje da su reklame za popuste od 60-70 odsto koje mogu da se vide na izlozima nezakonite.

- Moraju da bude istaknute - i to sva tri Zakona regulišu - stara i nova cena i period do kojeg ta nova cena važi, odnosno da je popust, rasprodaja ili tome slično - objašnjava Milićević.

Kako bi ostali i opstali na tržištu, trgovci se na sve moguće načine bore za svakog kupca: bonusima, karticama, besplatnom robom, odloženim plaćanjem. Često, međutim, zaboravljaju da kada jednom prevare kupca, izgube ga zauvek.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana