Tekst objavljen: 01.12.2016 14:40        


Cene nafte su uzletele na najviši nivo u devet meseci nakon sporazuma članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da srežu proizvodnju prvi put u osam godina, a pažnja tržišnih aktera se sada pomera na to kako će se sprovoditi dokument za ublažavanje rekordne prezasićenosti ponude. 

Sporazum OPEK-a vinuo cene nafte, "brent" iznad 52 USD

Cene naftnih fjučersa su porasle danas na Njujorškoj berzi za 1,6 odsto, trgujući se prvi put od 27. oktobra na nivou iznad 50 dolara za barel, izveštava agencija "Blumberg news", dodajući da je cena ovog tipa nafte juče skočila za 9,3 posto, što je najveći rast od februara ove godine.

Članice OPEK-a su se juče saglasile da smanje nivo zajedničke proizvodnje na 32,5 miliona barela dnevno, izjavio je juče iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh u Becu, posle sastanka naftnog kartela.

Američcka investiciona banka "Goldman Saks Grupa" i banka "Morgan Stenli" procenjuju da bi cene "crnog zlata" uskoro mogle da porastu i na 60 dolara po barelu.

Američcka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru skočila je danas za 80 centi, na 50,24 dolara za barel, na robnoj berzi u Njujorku, dok je na berzi u Seulu u popodnevnom trgovanju WTI nafta ugovarana po ceni od 49,85 dolara. U novembru su cene WTI nafte, koja predstavlja američku referencu na tržištu "crnog zlata", povećane za 5,5 odsto.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u februaru ojačala je za 89 centi (1,7 posto) na 52,73 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cene "brenta" su se poslednjeg dana trgovanja za januarske isporuke, koje je okončano juče, popele za 4,09 dolara (8,8 odsto) na 50,47 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, koja je podigla proizvodnju nafte na rekordan nivo ove godine, smanjiće pumpanje za 486.000 barela dnevno na 10,058 miliona barela dnevno, prema sporazumu OPEK-a. Irak, drugi po veličini proizvođač u kartelu, pristao je da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno sa oktobarskog nivoa.

Ova zemlja je ranije tražila izuzeće od sporazuma, pozivajući se na to da vodi rat protiv islamske države.
Sporazum OPEK-a stupa na snagu početkom 2017. godine i trajaće šest meseci.

Sporazum takođe poziva na dodatno smanjenje isporuka za još 600.000 barela dnevno iz zemalja nečlanica OPEK-a. Rusija, koja nije član naftnog kartela, smanjiće pumpanje za čak 300 hiljada barela dnevno "shodno svojim tehničkim mogućnostima", izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak u Moskvi.

Finansijska grupacija "Goldman Saks" prognozira dalji rast cene WTI nafte na 55 dolara, odnosno na 56,50 dolara za "brent", a prema procenama analitičara moguće je da će u prvoj polovini iduće godine doći i do deficita ponude "crnog zlata" na tržištu.

Potpuna implementacija ciljanih nivoa proizvodnje utvrđenih sporazumom OPEK-a, uključujći i smanjenje proizvodnje u zemljama nečlanicama, moglo bi da ojača procenjeni nivo rasta cena nafte "Goldman Saksa" za dodatih 6,0 dolara, saopšteno je iz te banke.

Prema predviđanju "Morgan Stenlija", ako se naftna grupacija bude pridržavala dogovorenih rezova, nafta bi mogla da se trguje uskoro u rasponu od 50 do 60 dolara za barel.

"Tržište više neće beležiti naglo poniranje cena nafte", kaže Seo Sang-mladji, tržišni strateg u kompaniji Kivum Sekjuritis iz Seula.

"Najveći dobitnici iz sporazuma OPEK-a su američki proizvođaci nafte iz škriljaca, koji će povećavati proizvodnju kako cene budu rasle", smatra on.

Američka proizvodnja sirove nafte porasla je za 9.000 barela dnevno na 8,7 miliona barela dnevno prošle nedelje, na najviši nivo od juna ove godine, prema jučerašnjem izveštaju Uprave za energetske informacije (EIA). Zalihe su pale za 884.000 barela na 488,1 milion barela.

Kineska nacionalna naftna korporacija, najveći proizvođač nafte u toj zemlji, izdvojiće delatnost gasovoda od prodaje prirodnog gasa, u okviru ubrzanja reforme tržišta gasa u zemlji koja je najveći svetski potrošač energije, izveštava državni dnevni list Čajna Dejli, a prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta zalihe nafte opek-a cena nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana