Tekst objavljen: 26.12.2015 9:59        


Domaća vina na tržištu Srbije su dobrog kvaliteta, dok od uzorkovanih 20 domaćih rakija 11 nema usaglašenu deklaraciju sa tehničkim propisima a pet ne zadovoljava kvalitetom, pokazala je akcijska kontrola poljoprivrednih inspektora Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. 

Srbi piju kvalitetna domaća vina, ali rakija...

Akcijskom kontrolom poljoprivrednih inspektora bila su obuhvaćena domaća vina na tržištu, pri čemu su uzorkovana vina ukupno 25 proizvođača, kao i rakija domaćih proizvođača iz prometa i magacina gotovih proizvoda kod prozvođača, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Rezultati analiza vina na bezbednost proizvoda, pokazali su da, zbog smanjene količine etanola od deklarisane, dva proizvoda nisu odgovarala kvalitetu, a po senzornim osobinama sva vina, osim jednog, ocenjena su sa iznad 70 bodova, što potvrđuje kvalitet i dobre senzorne osobine", navodi se u saopštenju.

Uzorkovano je i 20 rakija, i analizama je potvrđeno da 11 proizvoda nema usaglašenu deklaraciju sa tehničkim propisima, dok pet ima neodgovarajući kvalitet, odnosno, kako se precizira, smanjen sadržaj etanola od deklarisanog.

Tri rakije su, kako se dodaje, imale etanol koji nije poticao samo od voća, što znači da je dodavan šećer ili rafinisani etanol, pa takvi proizvodi predstavljaju falsifikate, jer su deklarisani kao voćne rakije kojima nije dozvoljeno dodavanje materija za umnožavanje.

Analize su rađene na osnovu zahteva za ispitivanje osnovnih parametara bezbednosti - ispitivanje kvaliteta, teških metala, ispitivanje organohlornih pesticida, rađena je senzorna analiza, kao i ispitivanje dodatnih parametara (radioaktivnost, mikrobiologija, mikotoksini).

U saopštenju se navodi da su analize izvršile akreditovane, i od strane ministarstva, ovlašćene laboratorije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    NK 26.12.2015 10:18

    Pa sto ne objavite koje su to rakije?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća rakija proizvođači rakije deklarisana rakija deklarisana vina vino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana