Zvanični kurs Evra za dan 27.07.21. :: 117.5594 rsd
Tekst objavljen: 27.05.2018 16:00        


Mobilno bankarstvo u Srbiji je u ekspanziji i usluge klasičnog bankarstva na mobilnim aplikacijama su uglavnom besplatne za korisnike, u ređim slučajevima makar jeftinije nego da ih "završavate" za šalterom. Međutim, očekivanja su da će se to promeniti, a banke su "Blicu" potvrdile da će nešto u narednom periodu početi i da naplaćuju.

Srbi sve više koriste mobilno bankarstvo

U prošloj godini više od dve trećina naloga za plaćanje realizovano je elektronskim putem u domaćem platnom prometu, a takav trend se nastavlja i u ovoj godini. Provera stanja po računima ili drugim proizvodima u korišćenju, kao i obavljanje svih vrsta transakcija je trenutno najzastupljeniji vid korišćenja digitalnih kanala.

Inteza: Tarifiranje za sada nije u planu

U Banci Inteza ističu da iz godine u godinu raste interesovanje klijenata za njihovu m-banking uslugu, koju podjednako koriste i muškarci i žene. Najveći broj korisnika, oko 54 odsto njih pripada generaciji Y, odnosno rođenih između 1981. i 1995. godine, a zavidan je i broj korisnika starije populacije.

- Aktivacija, kao i mesečno korišćenje se ne naplaćuju, a sva plaćanja upotrebom ove aplikacije su bez provizije. Tarifiranje ove usluge, za sada nije u planu - ističu u Intezi.

Komercijalna: Za korisnike setova tekućih računa besplatno, a ostali plaćaju

Obavljanje transakcija je bez provizije za sve vlasnike setova tekućih računa Komercijalne banke, u ostalim slučajevima se naplaćuje.

- Naš servis m-bankinga omogućava da preko mobilnog uređaja korisnici obavljaju sve finansijske transakcije bilo gde i bilo kada, a usluga je dostupna 24 sata, sedam dana u nedelji. Obavljanje transakcija je bez provizije za sve vlasnike setova tekućih računa Komercijalne banke - kaže Vladimir Matevski, direktor odeljenja za odnose sa javnošću.

Unikredit: Aplikacija do kraja 2018. besplatna

Kako ističu u Unikredit banci, preuzimanje aplikacije je besplatno, kao i transakcije kada klijent prebacuje novac u okviru svojih računa. Svaku "spoljnu" transakciju banka naplaćuje fiksno 15 dinara.U ovoj banci kažu da su očekivanja da će do kraja 2018. godine aplikacija za mobilno bankarstvo biti besplatna, a nakon toga će se naplaćivati.

Sosijete: Plan da klijenti nastave da besplatno uživaju u m-benkingu

Mobilno bankarstvo je za banku jeftinije od klasičnog "šalterskog", a korisniku je potreban mobilni telefon sa Android ili iOS operativni sistem - i internet konekcija.

U "Socijete ženeral" banci kažu da njihovu m-banking aplikaciju koristi oko 40 odsto baze korisnika, sa tendencijom konstantnog rasta.

- Aplikacija je besplatna je u svim svojim funkcionalnostima i to za sve naše klijente, bez izuzetka. Naš plan je da klijenti i dalje nastave da besplatno uživaju u prednostima m-bankinga - ističe Tamara Rendulić, menadžer za razvoj proizvoda digitalnog bankarstva u Sosijete ženeral banci.

Rajfajzen:Besplatna aplikacija, sve transakcije uovom trenutku bez naknade

Korisnici mobilnog bankarstva, a klijenti Rajfajzen banke su vrlo aktivni, a aplikacija se u proseku koristi jednom u 2-3 dana i taj trend ide u smeru još češćeg korišćenja.

- U pitanju su korisnici svih uzrasta, ipak najviše njih pripada takozvanom "Millenial" segmentu (rođeni 1979-2000). Svakako je i "Generacija X" (1966-1978) vrlo aktivna. Dobar deo korisnika aktivno koristi i internet bankarstvo u paraleli, dok je primetan trend sve veće migracije na mobilno bankarstvo - ukazuje Petar Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke.

Ova usluga je u banci potpunosti besplatna, a trenutno su, kako navodi naš sagovornik, i sve transakcije bez naknade. On dodaje da "potencijalna naplata u budućnosti nešto što neće uticati na celokupnu vrednost koju mobilno bankarstvo donosi".

Eurobanka: Za premijum paket besplatno, ostali plaćaju

Pristup mobilnom bankarstvu je potpuno besplatan, kako za građane tako i za pravna lica i preduzetnike u Eurobanci. Oni ne očekuju povećanje cena u narednom periodu, a ovo su njihove tarife:

- Za korisnike premijum paket računa nalozi za plaćanje do 300.000 dinara su potpuno besplatni i klijenti mogu da obavljaju neograničen broj plaćanja svakog meseca. Za ostale korisnike, naplaćuje se naknada za svaki izvršen nalog 0,5 odsto, minimum osam dinara, a maksimum 250. Nudimo i ušteda prilikom kupovine ili prodaje evra kao i 50 odsto nižu provizija za tranfere sa kreditne kartice na tekući račun - kaže Ilija Milić, Rukovodilac Odeljenja za Digitalno bankarstvo i praćenje i unapređenje rada poslovne mreže, Eurobanke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klijenti banka aplikacija mobilno bankarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana