Zvanični kurs Evra za dan 20.10.21. :: 117.5811 rsd
Tekst objavljen: 04.03.2019 15:43        


Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, podaci su referentnog izvora "The World Factbook" koji deluje pri američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji.

Srbija na 24. mestu po rezervama zlata

Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korišćenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švajcarskoj iznose 679,3 milijarde dolara.

Na drugom mestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mestu Nemačka sa rezervama deviza i zlata u vrednosti od 185,3 milijarde dolara.

Rezerve zlata i deviza u vrednosti između stotinu i dve stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.Kada je reč o zemljama regije, Hrvatska ima rezerve zlata i deviza u vrednosti od 15,5 milijardi dolara, dok rezerve Srbije iznose 10,7 milijardi dolara.

BiH ima rezerve zlata i deviza u vrednosti od 5,3 milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na poslednjem mestu mape smestila se Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora.

Detaljan pregled rezervi zlata i deviza u svim zemljama Evrope pogledajte na mapi "The World Factbooka".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato devize evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana