Tekst objavljen: 17.12.2015 14:58        


S obzirom na to da Evropska centralna banka (ECB), čija je politika relevantnija za našu zemlju, neće podizati svoju referentnu kamatnu stopu za razliku od Federalnih rezervi SAD, poručilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. 

Srbija nije propustila šansu da se zaduži jeftinije

"Republika Srbija nije propustila šansu da se zaduži jeftinije (kako su danas preneli pojedini mediji) iz dva razloga - ECB za razliku od Federalnih rezervi SAD neće podizati svoju referentnu kamatnu stopu, i Vlada Republike Srbije nastaviće sa uspešnom realizacijom programa fiskalne konsolidacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Federalne rezerve SAD su juče podigle referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, ali na tržištu se to već očekivalo od početka tekuće godine i najveći deo tog pomeranja već se odrazio na vrednost američkog dolara u odnosu na evro i druge valute, konstatuje se u saopštenju.

Prema prvim reakcijama tržišta, kako se dodaje, ne očekuje se značajno pomeranje vrednosti američkog dolara u odnosnu na evro, a indirektno i na našu domaću valutu, te ne bi trebalo da dođe do daljeg rasta javnog duga Srbije po ovom osnovu.

Promena monetarne politike FED-a, ocenjuje Ministarstvo, može samo ograničeno da delujemo na sposobnost i uslove zaduživanja Srbije, jer je strategija domaćeg javnog duga pre svega orijentisana ka izvorima finansiranja u dinarima i u evrima.

"Za Srbiju je mnogo relevantnija politika Evropske centralne bankle od centralne banke SAD, te, kao što je i premijer danas ocenio, očekujemo da odluka Federalnih rezervi SAD neće uticati na rast javnog duga Srbije".

Strategija upravljanja javnim dugom Srbije, ukazuju iz Ministarstva, jasno je određena u domenu valutne strukture zaduživanja i preciziraju da će se sve operacije zaduživanja, ukoliko to tržišni uslovi dozvole, vršiti u dinarima i evrima.

"ECB za razliku od Federalnih rezervi SAD ne planira tokom 2016. godine da podiže referentnu kamatnu stopu, stoga se planirane operacije zaduživanja Srbije za 2016. godinu mogu realizovati na način kako je to predviđeno Zakonom o budžetu za 2016. godinu i na taj način izvršiće se optimizacija strukture javnog duga Republike Srbije".

Ministarstvo podseća da je Srbija u ovoj godini ostvarila uspeh u domenu fiskalne konsolidacije, spuštajući osnovni faktor rasta javnog duga, budžetski deficit, koji je za 11 meseci 2015. svela na svega 1,0 odsto bruto društvenog proizvoda.

Na taj način je smanjen obim ponude državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, što je uticalo da se troškovi finansiranja u dinarima i evrima smanje.

Pad dinarskih stopa po različitim ročnostima kretao se od 3,0 do 4,3 procentna poena tokom 2015. u odnosu na poslednji kvartal 2014. godine, dok je pad kamatnih stopa na evro hartije od vrednosti bio od 1,0 do 1,5 procentnih poena u istom periodu, predočava Ministarstvo.

Republika Srbija je zahvaljujući povoljnom zajmu od Ujedinjenih Arapskih Emirata, denominovanog u američkim dolarima, servisirala sve svoje dolarske obaveze tokom 2015, ali će sredstva ovog zajma pokriti i sve dolarske obaveze Srbije i u narednoj 2016. godini, time je Republika Srbija zaštitila sebe od promene vrednosti američkog dolara na najjeftiniji način za period 2015-2016. godina, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduživanje države srbija 2015 ekonomija američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana