Tekst objavljen: 28.02.2020 12:55        


Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori o izbacivanju iz upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu

Srbija planira da zabrani plastične tanjire, kašike, viljuške, slamčice...

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaj kaucije za plastične i staklene flaše, limenke...

- Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zaiteresovani za tu priču - naveo je ministar.

EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Pošumljavanje će se ubrzati"

Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da Srbijagas i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje.

Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.

Ministar je istakao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.

- Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret - istakao je Trivan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zabrana plastične ambalaže plastična ambalaža ambalaža goran trivan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana